Epicentrum ligt in Nachtegaallaan

Datum:
 • donderdag 25 juni 2015
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Hollands Kroon - Anna Paulowna - Aardbevingen zijn in Anna Paulowna 'gesprek van de dag',ook al heeft niemand iets gemerkt.


  Martijn Gijsbertsen m.gijsbertsen@hollandmediacombinatie.nl

   Niemand heeft ze gevoeld, maar iedereen in Anna Paulowna praat erover. De door het KNMI geregistreerde aardbevingen, met een kracht van 1,5 en 2,3 op de Schaal van Richter.

  Bij de bakker, slager, in de supermarkt en op straat. Velen in de Polder vragen elkaar of ze er in de nacht van maandag op dinsdag iets hebben gemerkt. Wakker zijn geschrokken. Dat blijkt geenszins het geval.

  Stomverbaasd

  „Wij lazen het in de krant en waren stomverbaasd", zegt Beatrix Schuttenhelm (58) uit de Nachtegaallaan. „Niks voelen trillen, terwijl ik licht slaap. En we een hond hebben die bij het minste of geringste aanslaat."

  Volgens het KNMI heeft in die straat toch het epicentrum van de eerste, lichtste schok gelegen. Op drie kilometer diepte moet het onder de wijk hebben gerommeld.

  Epicentrum twee lag langs het spoor, ergens tussen de Randweg en Boermansweg.

  Ook Piet Rentenaar (85) van een paar huizen verderop in de Nachtegaallaan heeft niks in de gaten gehad. „Toen ik het las, dacht ik aan Groningen. Nooit geweten dat ze hier ook gas winnen."

  De relatie met de productieputten van Vermilion, kilometers verderop in Slootdorp, wordt gelegd. Hoewel de oorzaak niet vaststaat en onderzocht wordt door Staatstoezicht op de Mijnen.

  Omwonenden van deze gasputten stellen wél wakker te zijn geworden: zij dachten aan beginnend onweer.

  Bij Woningbouwvereniging Anna Paulowna en de gemeente Hollands Kroon - van de bevingen op de hoogte gesteld door actiegroep Schokkend Groningen - waren gisteren nul meldingen van schokken of schade binnen gekomen. Dieren op Landgoed Hoenderdaell zijn geen moment onrustig ge- weest, zo laat directeur Robert Kruijff doorschemeren. Amateur-seismoloog Stan van der Meij uit Barsingerhorn heeft geen trillingen waargenomen. „Mijn meters zijn niet in beweging geweest." Dit in tegenstelling tot het KNMI, onder meer via meetstations nabij Alkmaar en in Warmenhuizen. „Het gaat niet om schokken, veroorzaakt door verschuiving van aardplaten", stelt Ilslo Evers, hoofd seismologie. „Deze trillingen zijn relatief ondiep, dus gevolg van menslijk handelen.

  _____________________________________________________  Gasproduktie na bevingen niet gestaakt

  Martijn Gijsbertsen 

  Anna Paulowna - De gasproductie in Slootdorp is naar aanleiding van de lichte aardbevingen in de nacht van maandag op dinsdag bij Anna Paulowna niet stilgelegd.

  De winning gaat door, laat woordvoerder Fokke Jansma van gas- en oliemaatschappij Vermilion deze krant desgevraagd weten.

  Staatstoezicht op de Mijnen heeft nog geen duidelijkheid over de oorzaak van de schokken met een kracht van 2,3 en 1,5 op de schaal van Richter. Het onderzoek loopt.

  Taqa, dat nabij Bergen ondergronds gas opslaat, sluit volgens zegsman Timo Waarsenburg een relatie met haar activiteiten uit. Volgens het KNMI zijn in de Kop van Noord-Holland niet eerder bevingen waargenomen.

  __________________________________________________


  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten