Alleen PVV is tegen windenergie op zee

Datum:
 • woensdag 24 juni 2015
 • in
 • Categorie: , ,
 • Den Haag - De weg naar de grootschalige opwekking van windenergie op zee staat wagenwijd open. Na de Tweede Kamer heeft de Eerste Kamer gisteren ingestemd met de wet die de aanwijzing van grote bouwkavels op zee en de uitgifte van vergunningen aan investeerders mogelijk maakt. Alleen de PVV ziet de 12 miljard euro rijkssubsidie voor de turbines op zee niet zitten en stemde tegen. In 2023 moeten vijf miljoen huishoudens elektriciteit krijgen van alle turbines op zee. 
  Peter van der Hulst

  Kustgemeenten als Noordwijk, Katwijk en Zandvoort vrezen dat voor de boulevards een woud aan windmolens verschijnt. Het kabinet is namelijk van zins om naast een windpark bij Borssele twee grote windparken te bouwen op 18,5 kilometer van de duinenrijen in Zuiden Noord-Holland. De badplaatsen denken dat daardoor veel toeristen wegblijven. De economische schade wordt op honderden miljoenen euro's geschat. Reden voor de dorpen te pleiten om de molens ver op zee te plaatsen, onzichtbaar vanaf de kust.

  ___________________________________________________

  Badplaatsen vrezen voor miljoenenschade 
  __________________________________

  Definitieve aanwijzing van de kavels vindt pas later plaats. Als het aan minister Kamp van economische zaken ligt, komen de parken voor de Hollandse kusten er gewoon. De Tweede Kamer riep Kamp eerder unaniem op om de economische gevolgen voor de kus tgemeenken in kaart te brengen.

  De minister zegde in de senaat toe daarnaar te kijken, maar of het tot aanpassing van zijn plannen leidt, valt te betwijfelen. „Ik heb niet om die motie gevraagd", zei hij eerder al. De kustgemeenten hopen nu op de Tweede Kamer. Die moet bij de definitieve aanwijzing van de kavels de minister op andere gedachten brengen. Vooralsnog lijkt daar geen meerderheid voor te zijn.

  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten