Strijd tegen windmolens nadert ontknoping

Datum:
 • vrijdag 8 mei 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • NOORDWIJK ZH - Een campagneteam is opgezet om de strijd tegen de windmolens aan te gaan. Of beter gezegd; om er voor te zorgen dat er niet nog meer windmolens bij de Noordwijkse kust worden geplaatst, maar dat deze molens geplaatst worden op de locatie 'IJmuiden-Ver'; zo'n 40 km verwijderd van de kust en dus onzichtbaar voor badgasten. 08 mei 2015   |  Door de Dichtbijredactie (Witte Weekblad)


  Rens van Abswoude, noemde zichzelf 'verontruste inwoners' bij de NOV-soos, die vrijdag 8 mei plaats vond. Samen met Nico Oostdam, Hans Stol, gemeenteraadslid Daniëlle Brink en Michiel van den Berg worden acties opgezet om de tegenstand tegen het plaatsen van windmolens op 18 km van de kust tot in Den Haag te laten horen. De actiegroep wil hierbij zij aan zij optrekken met Katwijk, Zandvoort en Wassenaar.

  Van Abswoude: 'Het wordt tijd dat we wakker worden. De overheid manipuleert met informatie. De strijd is nu nog niet verloren. We moeten er alles aan doen om te zorgen dat dit voorkomen gaat worden.' De actiegroep zit vol plannen om onder meer een petitie op te stellen, zienswijzes in te dienen en zelfs juridische stappen te ondernemen. Gehoopt wordt, dat veel tegenstand zorgt voor vertraging in het besluitvormingsproces. En dat kan er mogelijk toe leiden, dat minister Henk Kamp kiest voor een gemakkelijker te realiseren windmolenpark: IJmuiden-Ver.

  Op dinsdag 19 mei wordt er een inloopbijeenkomst georganiseerd door de overheid over de komst van de windmolens. Deze avond vindt plaats in het Leeuwenhorst hotel in Noordwijkerhout. Daarna hebben mensen nog tot 4 juni om een zienswijze in te dienen. De actiegroep wil een standaard petitie op de social media zetten, zodat zoveel mogelijk mensen een zienswijze indienen. Gehoopt wordt op minimaal 4.000 bezwaren en daar moet de slogan 'Ver-Zet windmolens; teken voor het IJmuiden-Ver alternatief!'.

  De initiatiefnemers vinden wethouder Pieter Jan Barnhoorn in ieder geval aan hun zijde. 'We zijn niet tegen windenergieparken, maar wel zó dicht bij de Nederlandse kust. Als het aan de minister ligt krijgen we 400 tot 700 windmolens van 160 meter hoog. We proberen de minister op andere gedachtes te brengen. De windmolens kunnen we dan van alle kanten zien. De minister zegt dat het wel went, maar daar geloof ik niets van. De minister legt de windmolens dicht bij de kust, want het gaat hem alleen maar om het geld.' De wethouder reageerde op een pleidooi vanuit het ondernemerspubliek om 'het volk naar het Malieveld te krijgen'. Barnhoorn: 'Ik ben het met u eens. Op naar het Malieveld! Ik ga met u mee.'

  0 reacties :

  Een reactie posten