Stille windmolens zonder wieken in ontwikkeling

Datum:
 • maandag 18 mei 2015
 • in
 • Den Haag - Een Spaanse startup zamelt geld in voor de realisatie van windmolens zonder wieken. Windmolens en zonnepanelen krijgen concurrentie van een nieuwe duurzame opwekker van elektrische energie, laten we ‘m hier de trilspriet noemen.

  18-05-2015  Maarten Legius

  Een Spaanse startup werkt aan een staande pilaar die door windturbulentie gaat oscilleren. In de voet van de constructie wordt de mechanische beweging omgezet in elektrische energie.

  Maximaal rendement 

  Normaal gesproken zal een object bij een bepaalde windsnelheid gaan oscilleren met een zekere frequentie. Dat impliceert een zekere optimale windsnelheid. Maar de ontwikkelaars zeggen magneten te gebruiken om de turbine aan te passen, zodat ongeacht de windsnelheid het maximale uit het systeem kan worden gehaald.

  Goedkoper 

  Dan rest de vraag, waarom geen wieken? Vortex meent dat energie opgewekt uit haar trilsprieten zo’n veertig procent goedkoper zal zijn dan die uit conventionele windmolens. Een deel van de besparing komt uit de onderhoudskosten, die ongeveer 80% lager zijn. Verder zouden zowel de bouwkosten als de operationele kosten ongeveer de helft zijn van die van windmolens.

  Geen geluid

  De startup werkt aan een model (Mini) met een vermogen van 4 kW en ongeveer 12,5 meter hoog, die in 2016 commercieel beschikbaar moet zijn . Een groter industrieel model (Gran) van 1 MW zou in 2018 op de markt moeten zijn. Een trilspriet zal weliswaar zo’n 30% minder energie opwekken dan zijn evenknie met rotorbladen, maar daar staat tegenover dat er meer op een bepaalde oppervlakte passen. En de bonus: trilsprieten zijn stil.

  Publicatie datum: 18-05-201  0 reacties :

  Een reactie posten