Schrik om vier maal hogere windturbines

Datum:
 • woensdag 20 mei 2015
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - Wieringerwaard - Sommigen van de circa honderd belangstellenden kregen immers voor het eerst te horen dat de negentien verouderde molens worden vervangen door zes modernere, meer robuuste en energie-opwekkende exemplaren van maximaal 186 meter hoogte. 


  Martijn Gijsbertsen

  „Wat? Worden die windmolens vier keer zo hoog dan wat er nu staat? Dan is het straks net alsof we naar een stel wolkenkrabbers staan te kijken."

  Zo sprak een omwonende van windpark Waardpolder (tussen Wieringerwaard en Kolhorn) gisteren tijdens een druk bezochte informatieavond in Schager hotel Igesz over de toekomstplannen van de turbine-eigenaren. Haar woorden symboliseerden de schrik en verontrusting van meer toehoorders.

  Robuuste

  Sommigen van de circa honderd belangstellenden kregen immers voor het eerst te horen dat de negentien verouderde molens - uit het 'eerste grootschalige windpark van Nederland, in 1996 door toenmalig konin- gin Beatrix geopend' - worden vervangen door zes modernere, meer robuuste en energie-opwekkende exemplaren van maximaal 186 meter hoogte.

  En dat was voor velen best even slikken. Want nemen geluidsoverlast, slagschaduwhinder en woningwaardedaling dan ook niet enorm toe? „Dat is drie keer zo hoog als èe kerk die hier buiten staat. Moeten we daar een halve eeuw tegenaan kijken?", aldus een andere buurtgenoot. „Je kunt het landschap maar één keer verpesten."

  Namens initiatiefnemer WP Energiek, zeven aandeelhouders uit de polder zelf, trachtte Ruud van Rijn de gemoederen te bedaren.

  Door te stellen dat de nieuwe windmolens, die 20 tot 30 miljoen euro kosten en er in 2018 moeten staan, aan alle door de provincie bepaalde normen zullen voldoen. Dus nooit dichter dan 600 meter bij huizen vandaan komen te staan en niet meer geluid maken dan toegestaan.

  Omwonenden kregen verder te horen dat zij in de turbines kunnen investeren door obligaties te kopen. En dat van de windmolenopbrengsten wordt per jaar zo'n 30.000 euro in een fonds wordt gestopt. Daarmee kunnen beide dorpen en huishoudens rondom het windpark duurzame ideeën verwezenlijken.

  NHD  1 reacties :

  Anoniem zei

  Knollen voor citroenen!

  Een reactie posten