Bijeenkomst over windmolens: Stormachtige avond

Datum:
 • woensdag 20 mei 2015
 • in
 • NOORDWIJKERHOUT  - Een bijeenkomst over windmolens in Noordwijkerhout werd gisteren verstoord door een groep demonstranten. Ze zijn tegen windmolens op slechts achttien kilometer van het strand.

  door Alexander Bakker

  Uniek volksprotest: rijksambtenaren hebben gisteren machteloos moeten toekijken hoe tegenstanders 'hun' informatieavond over windmolens op zee kaapten met een eigen programma,.

  De ingehuurde bewakers lieten het gebeuren. En zo kreeg het volgens de regels verplicht te houden informatieavondje, in een congreshotel in Noordwijkerhout, opeens een totaal andere opzet. De groep actievoerders beperkte zich niet tot alleen furieuze bewoners en ondernemers: burgemeesters en wethouders van de belangrijkste badplaatsen van Noord-Holland en Zuid-Holland waren ook van de partij.

  Niemand ziet de plannen van VVD-ministers Kamp (Economische Zaken) en Schultz van Haegen (Verkeer) zitten. Die hebben op de tekentafel van hun ministeries bedacht honderden windmolens op slechts achttien kilometer van het strand te parkeren.

  Het alternatief is al door Den Haag bedacht: 'IJmuiden Ver'. De naam zegt het al: de wieken ver buiten het zicht van toeristenplekken. Maar dat kost extra centen en dáár wil het kabinet niets van weten.

  „Hier is niemand blij mee. Ze doen het omdat het van Europa moet", reageert eigenaar Ronald Weilers van Hotel Zuiderbad in Zandvoort. ,,We zijn bang dat dit toeristen kost. De Duitsers zijn wel windmolens gewend, maar of ze op vakantie weer tegen een vervuilde horizon willen aankijken is nog maar de vraag." Het antwoord is 'nee' stelt voorzitter Albert Korper van stichting Vrije Horizon.

  de Telegraaf

  0 reacties :

  Een reactie posten