'Zonnepark naast Naardermeer een duurzame nachtmerrie'

Datum:
  • vrijdag 10 april 2015
  • in
  • Categorie: , ,
  • 'T GOOI - Jac. P. Thijsse draait zich om in zijn graf. Direct naast zijn Naardermeer, het eerste beschermd natuurgebied in Nederland bij Weesp, wil de duurzaamheidsindustrie een zonnepark aanleggen van 30 hectare groot, ongeveer 60 voetbalvelden. Het zou het grootste van zijn soort worden in Nederland.


    Gerton van Unnik 9-4-2015  
    Het blijft voorlopig slechts een plan, maar Natuurmonumenten hoopt dat
    dit geen werkelijkheid wordt. Landschap Noord-Holland vind het onverstandig. De Vechtplassencommisie en de stichting Natuur en Milieu zien liever zonnepanelen in de bebouwde omgeving, waar voldoende capaciteit beschikbaar is. Zij noemen het groene buitengebied geen ideale plek voor zonneweides. Dit soort plannen leidt enkel tot een negatieve maatschappelijke discussie over duurzaamheid.
    Dit plan zou meteen het grootste zonnepark van Nederland en Noord-Europa
    in de schaduw zetten dat wordt aangelegd op de Groene Hoek bij
    Schiphol. Daar komen 120.000 zonnepanelen te liggen, op een terrein van 26 hectare, zo’n 52 voetbalvelden.
    Dergelijke energie-industrie hoort ook meer thuis op een bedrijventerrein dan in een agrarische bestemming naast of in een Natura2000-gebied. Dan te bedenken dat eerder om het landschap te ontzien de Gooiboog van de spoorwegen niet met de gebruikelijke fly-overs werd aangelegd, maar met dive-unders. En niet te vergeten een ondertunnelde verbindingssnelweg A6-A9 door krachtige protesten geen doorgang vond.
    Wie zitten er achter dit kostbare plan? Om een beeld te schetsen: een recent te realiseren solarpark van anderhalve hectare in de Veenkoloniën vergt een investering van 1,5 miljoen euro. Reken maar uit wat dan 30 hectare zal kosten. Dus van wie is de initiatiefnemer en Weesper auto-entrepreneur Theo van Kan de stroman?
    Het zal mij niet verbazen als dat SolarEnergyWorks B.V. (Solar-EW) is. Dezelfde energie-industriëel als bij Schiphol, die met meerdere gemeenten in gesprek is over de realisatie van grotere solarparken. Geldschieter en projectfinancier is telkens het Amerikaanse First Solar. Het doel is uiteindelijk de miljoenen SDE+ subsidie (Subsidie Duurzame Energie) binnen te slepen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Immers, net als bij windmolens zijn solarparken zonder subsidie niet vanzelf rendabel, noch winstgevend, maar bieden zo vooral zicht op decennialang gegarandeerd kunstmatig rendement, opgebracht en duurbetaald via de SDE+ opslag op ieders energienota.
    Het direct of indirect subsidiëren van duurzame energieproductie werkt sowieso contraproductief en stopt zelfs elke innovatie. Bizar resultaat van het naïeve duurzaamheidsdenken is dat de vele miljoenen aan duurzaamheidssubsidies voor bijvoorbeeld zonneparken verdampen richting grote buitenlandse beursgenoteerde spelers en dus net als in dit geval verdwijnen in de diepe zakken van Amerikaanse ‘groene’ big business.
    Waar doen we het allemaal voor? Duurzamer wordt de energievoorziening er namelijk niet op. De Duitse Energiewende bijvoorbeeld kostte de buren tot nu toe al 200 miljard aan windmolens en zonneweiden zonder dat daar de CO2-uitstoot verminderde en zelfs toenam, terwijl ook de bouw van bruin- en steenkoolcentrales explodeerde.
    De Weesper wethouder duurzaamheid zal dadelijk tevergeefs roepen dat dit zonnepark de woningbouw in de nabije Bloemendalerpolder energieneutraal maakt en dat daarmee de fictieve doelstelling volgens het Energieakkoord bereikt kan worden. Het opwekken van duurzame energie door een gemeente als Weesp wordt hiermee een doel op zich? Een dergelijk raadsbesluit om netto-energieproducent te worden kan ik mij niet herinneren. Daarnaast verdwijnt de opgewekte zonnestroom met al zijn pieken en dalen gewoon op het normale elektriciteitsnet; praktische opslag van deze energie bestaat namelijk nog niet. De duurzame opbrengst is er dus enkel een op papier. Men moet er maar in geloven in deze vooral dure nepduurzaamheid.
    Het horrorscenario van een viertal windmolens in lijnopstelling over de volle breedte van de Bloemendalerpolder belandde al eerder in de prullenbak, want niet haalbaar noch toegestaan in een nieuw woongebied tussen 2.750 Weesper woningen. Een industriëel solarpark dat hooguit op een bedrijventerrein hoort, ook nog eens -pikant detail- naar de wens van de (energie)boer op 4 meter hoogte, moeten we zeker niet willen, al helemaal niet gezien de locatie in of nabij NNN-gebied, Natuurnetwerk Nederland, voorheen de Ecologische Hoofdstructuur geheten.
    Solarparken zijn overigens niet duurzaam: bij het delven van grondstoffen voor en de productie van zonnepanelen in verre landen komen zoveel CO2 en andere echt giftige en sterkere broeikasgassen vrij, dat de modernste kolencentrales daarmee nog kunnen wedijveren. Daar komt nog de CO2-uitstoot bij van het transport naar Nederland, de aanleg van de solarinstallaties en het onderhoud van de zonneweiden.
    Zonneparken en windmolens zijn geldmachines en hebben geen economisch nut; met groen en duurzaam hebben die niets van doen. Bovendien versterken terugleveranciers als zonnepanelen en windmolens de kans op en de duur van mogelijke black-outs, met samenlevingsontwrichtende effecten zoals laatst tijdens en na de stroomonderbreking op 27 maart in Noord-Holland.
    Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat solar ook nog eens draait op 345 keer meer subsidie dan energie uit kolen, olie en gas; windmolens vallen daarbij zelfs in het niet met het an sich al schrikbarende 52 keer meer subsidie.
    Prof.dr. Machiel Mulder, bijzonder hoogleraar Regulering van Energiemarkten aan de Rijksuniversiteit van Groningen, toonde al eerder aan dat subsidies voor wind- en zonne-energie geen positief effect hebben en dat overheden middelen effectiever kunnen inzetten door fundamenteel onderzoek naar energiebesparing (schonere auto’s, zuiniger cv-ketels en betere isolatietechnieken) en duurzame energie (efficiëntere omzettingstechnieken van energiecentrales en energie-opslag) te stimuleren. Pas dan dringt men met het behaalde resultaat de CO2-uitstoot niet alleen lokaal, maar ook wereldwijd terug.

    Dichtbij.nl



    0 reacties :

    Een reactie posten