Milieuorganisaties slepen Ctgb voor rechter

Datum:
  • zondag 12 april 2015
  • in
  • Categorie: , ,
  • 'Deze bestrijdingsmiddelen zijn zeer schadelijk voor bijen, zweefvliegen en vlinders. Zonder deze insecten geen bestuiving van voedsel, wat de voedselproductie in de problemen brengt. Dat verbod moet er dus komen, en wel nu meteen,' aldus de milieuorganisaties.

    Uitstel

    De bezwarencommissie van het Ctgb liet de milieuorganisaties woensdag weten dat de hoorzitting over deze zaak voorlopig niet plaatsvindt.

    'Terwijl het overduidelijk is dat deze middelen zeer schadelijk zijn voor waterorganismen, (wilde) bijen en vogels', meldt Natuur & Milieu. 'Al jaren worden de waterkwaliteitsnormen overschreden door deze middelen, die nog op grote schaal worden gebruikt in de fruitteelt, sierteelt, akkerbouw en tuinbouw.'

    Beroep

    Natuur & Milieu en Greenpeace tekenen daarom beroep aan bij het College voor beroep van het bedrijfsleven (Cbb) tegen het niet tijdig beslissen door het Ctgb. Ze willen dat het Cbb een deadline stelt voor de beslissing van het Ctgb.

    Ook Kamermeerderheid voor verbod

    Vorig jaar sprak een Kamermeerderheid zich al uit voor een verbod op de middelen in een motie. Staatssecretaris Dijksma heeft die motie echter nog steeds niet uitgevoerd. In haar argumentatie voor haar besluit de motie niet uit te voeren, deed zij een beroep op het Ctgb. Het Ctgb stelt dat eerder genomen maatregelen afdoende zouden zijn om de watervervuiling op te lossen. Dat is niet juist: er is nog steeds sprake van overschrijdingen van de waternormen in gebieden met veel glastuinbouw.

    Nieuwe Oogst

    0 reacties :

    Een reactie posten