Hoeveel energie verbruikt een windturbine?

Datum:
  • maandag 13 april 2015
  • in
  • Categorie: ,
  • Hoe lang duurt het voordat een windturbine evenveel energie heeft opgewekt als het kost om hem te bouwen? Windenergiegigant Siemens heeft een onderzoek gedaan naar de energetische terugverdientijd van de windturbines die het produceert. Daarvoor is berekend hoeveel energie windturbines gedurende de hele levenscyclus verbruiken inclusief fabricatie, installatie en uiteindelijk afbraak en verwerking.


    Energetische terugverdientijd

    Voor zowel wind op land als offshore windparken geldt dat deze in minder dan een jaar hun energetische voetstap hebben terugverdiend, terwijl de totale levensduur van een turbine 25 jaar is. Wind op land scoort het beste, na maximaal 5,5 maanden is de energie-investering terugverdiend. Voor wind op zee is dat na maximaal 10,5 maanden.
    Voor het onderzoek werden twee offshore windparken onderzocht met elk 80 turbines en twee windparken op land met 20 turbines. Voor de analyse van de landparken werd gerekend met een gemiddelde windsnelheid van 8.5 meter per seconde.

    CO2-besparing

    Bij het opwekken van windenergie wordt ook CO2 uitgestoten maar een stuk minder dan bij fossiele verbranding. De onderzochte offshore windparken wekken gedurende hun 25-jarige bestaan 53 miljoen MWh op, daarbij wordt 7 gram CO2 per kWh uitgestoten. Bij fossiele brandstoffen is dat gemiddeld 865 g/kWh. Gedurende de levenscyclus bespaart een windpark 45 miljoen ton CO2 in vergelijking met fossiele verbranding.
    Bron: Siemens





    0 reacties :

    Een reactie posten