Eneco kan schade niet claimen

Datum:
  • donderdag 16 april 2015
  • in
  • Categorie: , ,
  • IJmuiden - Energiebedrijf Eneco draait zelf volledig op voor de herstelkosten aan haar zestig windturbines in het Prinses Amalia Windpark op de Noordzee. De in deze turbines gebruikte cementlijm laat los waardoor - als er niks aan gedaan wordt - ze op den duur kunnen bezwijken. De totale kosten voor de hersteloperatie bedragen 47 miljoen euro.


    Friso Bos 

    De turbines die tot vijf jaar geleden op zee werden gebouwd bestaan grofweg uit drie onderdelen. De fundering in de zeebodem, een verloopstuk en het deel van de molen dat boven water uitsteekt. Dat verloopstuk schuift om een uitstekende buis van de fundering heen. Daartussen werd cementlijm gespoten om het geheel op zijn plek te houden. Die lijm laat nu los waardoor de constructie zeer ernstig beschadigd kan raken, kan vervormen en dientengevolge zou kunnen instorten. „Als er niks aan gedaan wordt ja", zegt Toby Ellson van Ene-co. „We hebben echter een gelicen- seerde oplossing voor het probleem die al in 22 turbines is aangebracht." Fabricom Offshore Services uit Beverwijk pakt dit jaar de overgebleven 38 windturbines aan.

    De oplossing bestaat uit twee stalen blokken die bij elkaar worden ge- houden door een stugge rubberen vering. ,,Per windturbine moeten 24 van die sets handmatig werden gelast tussen het verloopstuk en de fundering", zegt Ellson. Daartoe moet de monteur afdalen in de buis. Het is zeer specialistisch werk dat veel tijd in beslag neemt. Het kan alleen bij goede weersomstandigheden worden uitgevoerd", legt hij uit. Er moeten er nog 38 worden hersteld.

    De kosten van de complete hersteloperatie 47 miljden euro moet Ene-co zelf ophoesten. Een claim leggen bij de aannemer of de verzekering - die weigert uit te keren - heeft geen zin. Dat komt omdat de methode die we gebruikten, met cementlijm dé algemeen aanvaardde methode was om een turbine te bouwen. Dus de aannemer heeft niks fout gedaan. De verzekeraar houdt om dezelfde reden de hand op de knip.

    Volgens Eneco speelt het probleem niet alleen in het Prinses Amalia Windpark maar bij alle windturbines die tot vijf jaar geleden werden gebouwd. Dat zou meer dan 1800 exemplaren betreffen op de Noordzee. Inmiddels worden de turbines met een nieuwe methode gebouwd. Tweede Kamerlid Reinette Klever van de Partij van de Vrijheid stelde gisteren Kamervragen aan de Minister van Economische Zaken naar aanleiding van berichtgeving in deze krant over het probleem met de turbines, Partijgenoot Menno Ludriks deed dat in de Provinciale Staten van Noord-}1611and. Zij willen onder andere dat er geen subsidie wordt gespendeerd aan het oplossen van het probleem.

    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten