Dure politieke aftocht in affaire-Blauwestad

Datum:
 • zondag 12 april 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • Groningen - Met acht jaar ruziën en uiteindelijk procederen tegen de bouwbedrijven werd de zaak gerekt en een geleidelijke politieke aftocht voor de provincie gecreëerd. Naar schatting hebben bedrijven en provincie tussen de 1,5 en 2 miljoen euro betaald aan advocaatkosten.


  GRONINGEN -
  Tijdrovende en geldverslindende juridische procedures tegen de bouwbedrijven waren op voorhand kansloos. Dat blijkt uit een brief van Gedeputeerde Staten waarin staat dat het risico op een gerechtelijke nederlaag ‘om bestuurlijk-politieke reden is aanvaard'.
  Met acht jaar ruziën en uiteindelijk procederen tegen de bouwbedrijven werd de zaak gerekt en een geleidelijke politieke aftocht voor de provincie gecreëerd. Naar schatting hebben bedrijven en provincie tussen de 1,5 en 2 miljoen euro betaald aan advocaatkosten.
  Vorig jaar december veegde de rechtbank Noord-Nederland de vloer aan met de provincie. Die had 17 miljoen euro geëist van Ballast Nedam en BAM. In tegenstelling tot wat de provincie beweerde, stelde de rechter dat de bedrijven in 2007 rechtmatig uit Blauwestad waren gestapt toen ze na tegenvallende verkoop het bouwproject, waar inmiddels 70 miljoen euro op af is geschreven, niet meer zagen zitten.
  De provincie eiste dat ze ieder 100 kavels zouden afnemen en betalen, maar die afspraak staat nergens zwart op wit. De rechter citeerde in het vonnis toenmalig PvdA-gedeputeerde Marc Calon. Die maakte in 2011 een terugtrekkende beweging door te verklaren dat er mogelijk sprake is geweest van miscommunicatie tussen hem en Jacques van Kimmenaede, toenmalig voorzitter van Ontwikkelingsmaatschappij De Blauwe Stad BV.
  DVHN  0 reacties :

  Een reactie posten