Alle pijlen op windpark Westfrisia

Datum:
  • vrijdag 17 april 2015
  • in
  • Categorie: , ,
  • ZWAAGDIJK-OOST - Als een halve held wordt SP-Statenlid Marnix Bruggeman onthaald in Zwaagdijk-Oost. De SP’er bestookt het provinciebestuur met kritische vragen over de uitzonderingspositie van windpark Westfrisia, tussen Zwaagdijk-Oost en Westwoud. Donderdagmiddag komt hij ter plaatse poolshoogte nemen.

    Door Connie Vertegaal - 16-4-2015, 

    Tegenwind acht Enecoplannen kansloos, veel zorgen over Zwaagdijk-Oost
    V
    oor alle nieuwe windmolenparken geldt dat er minimaal 600 meter afstand moet zitten tussen de molens en woningen. Als enige park hoeft Westfrisia niet aan die afstandseis te voldoen. Hier is de afstand van vier keer de ashoogte van de molens voldoende en dat komt vermoedelijk tussen de 400 en 500 meter uit. Want Westfrisia is een oud plan dat onder een overgangsregeling valt. SP vindt dit meten met twee maten. De 600 meter grens moet wat Bruggeman betreft ook voor Westfrisia gelden.
    Het windpark zou daarmee in een klap onhaalbaar worden, weet Zwaagdijker Wigo Vonkeman. ,,Ik hoop dat we ooit nog eens een standbeeld voor je op kunnen richten’’, zegt hij tegen Bruggeman bij zijn werkbezoek. De omwonenden vermoeden dat er oude toezeggingen aan initiatiefnemer Jan Pronk van het windmolenpark zijn gedaan. Ook dat is een vraag die de SP opgehelderd wil zien.
    De Stuurgroep Tegenwind concentreert zich volledig op windpark Westfrisia, nu het er voor de andere drie beoogde windmolenparken in de gemeente Medemblik somber uitziet. De plannen van Suez Energy om molens te plaatsen bij de Broerdijk gaan definitief niet door. Eneco is nog niet afgeserveerd door de provincie, maar de 19 molens die Eneco had willen plaatsen zijn sowieso kansloos, juist vanwege de 600-meter grens. De provincie is niet van plan met die afstand te marchanderen. Dat blijkt uit het verslag van een gesprek tussen Eneco en de provincie, dat de Stuurgroep Tegenwind via de Wet Openbaarheid Bestuur in handen kreeg. Eneco moet zelf op zoek naar een plek voor zes molens in een lijnopstelling in het gebied. ,,Dat gaat niet lukken’’, is de stellige voorspelling van Maria Weeber van Tegenwind.
    De omwonenden schakelen een advocaat in die gespecialiseerd is in windmolens. ,,Waarschijnlijk krijgen we van de gemeente een bijdrage in de kosten van de juridische bijstand’’, zegt Vonkeman. ,,En als dat niet genoeg is moeten wel met de pet rond in het dorp. Als wij dit willen tegenhouden, moeten we zelf ook aan de bak.’’ De gepensioneerde Vonkeman brengt dat laatste qua tijd sowieso al in de praktijk. ,,Ik heb hier een halve weektaak aan.’’
     NHD





    0 reacties :

    Een reactie posten