Windturbines verder weg

Datum:
  • dinsdag 3 maart 2015
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Haarlem - Er kan een streep gezet worden door enkele zoekgebieden voor nieuwe windturbines in Noord-Holland. Dat is het rechtstreekse gevolg van het besluit van Provinciale Staten (PS) om windturbines niet op vijfhonderd, maar pas op zeshonderd meter van de bèbouwing toe te staan. 


    Roel van Leeuwen  

    Demonstranten met spandoeken die strijdliederen ten gehore brengen; het is geen alledaags gezicht in de statige politieke arena in Haarlem. Als het echter gaat om windmolens die de 'achtertuin' van burgers dreigen te ontsieren, blijken diezelfde burgers de weg naar het provinciehuis 'wel degelijk te kunnen vinden.

    Al eerder waren het met name bewoners uit Berkhout en Bobeldijk die up tic ponnexe Deraactsiagingen over windturbines waren afgekomen. Dat juist hun zoeklocatie kan worden doorgestreept — net als een locatie in de polder Wieringerwaard - zorgde voor een goede stemming in het provinciehuis.

    Verzet

    In de laatste reguliere vergadering van PS voor de Statenverkiezingen grepen voor- en tegenstanders de gelegenheid aan om de eerdere discussie over windturbines nog eens dunaetjes over te doen. Zo stelde PVV-voorman Dannij van der Sluijs dat 68 procent van de kiezers tegen windmolens is. „Omdat ze onrendabel zijn en bovenal foeilelijk." Hij riep alle burgers, in gebieden waar windmolens dreigen te komen, op in verzet te komen.

    Hij kreeg vooral bijval van Statenlid Hero Brinkman die vond dat de provincie zich heeft laten chanteren door het Rijk door in te stemmen met 685,5 MegaWatt. „Dit is het failliet van de provincie. Je kunt ook tegen Den Haag zeggen: zoek het uit!" Ook de ouderenpartijen maakten duidelijk tegen windenergie op land te zijn.

    Volgens gedeputeerde Jaap Bond heeft de provincie zich juist verzet tegen het Rijk en heeft de coalitie het voor elkaar gekregen dat Noord-Holland niet 1100 MegaWatt opgelegd gekregen heeft. „Dat scheelt toch zo'n 130 windmolens."

    Voor GroenLinks gaat het allemaal niet ver genoeg. Statenlid Titia van Leeuwen zou graag zien dat er vooral wordt gekeken naar gebieden waar veel draagvlak is voor wind- molens, ook al voldoen die dan niet aan de nieuwe afstandsnorm. Zij voorspelde dat de doelen voor 2020 niet gehaald worden.

    Afgezien van de nieuwe afstandsnorm is de belangrijkste wijziging in het windmolenbeleid dat ook de locatie Haarlemmermeer Zuid nogmaals wordt onderzocht.

    NHD




    1 reacties :

    Anoniem zei

    Titia van Leeuwen van Groen(S)links.

    Blij dat dit wijf is opgerot uit de provincie. Wat een vooringenomen, arrogant, niet naar burgers luisterende kwallebak.

    De arrogantie waarmee dit mens de burgers tegemoet treed is weerzingwekkend.

    Een reactie posten