Vier windmolens in Robbenoordbos

Datum:
 • dinsdag 31 maart 2015
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Hollands Kroon - Wieringerwerf - Wordt het Robbenoordbos in de Wieringermeer het eerste bos in Nederland waar windmolens komen te staan? -  Herplant van 20.000 bomen


  Martijn Gijsbertsen m.gijsbertsen@hollandmediacombinatie.nl

   Als het aan Nuon ligt, wel. Het energiebedrijf heeft vergevorderde plannen om vier turbines oostelijk van de A7 bij Wieringerwerf te bouwen.

  Om dat te kunnen doen, moet Nuon bijna vier hectare nieuw bos met ruim 20.000 bomen op een maïsakker aan de westkant van diezelfde snelweg laten aanleggen.

  Bovendien wordt de stroommaatschappij - met ECN in Petten en het Windcollectief Wieringermeer (verbond van ruim dertig agrariërs met een turbine) initiatiefnemer voor Windpark Wieringermeer - verplicht de waterhuishouding in het Robbenoordbos te verbeteren.

  Natuurcompensatie 

  Die afspraken staan in een conceptovereenkomst tussen provincie en Nuon over natuurcompensatie. De werkzaamheden kosten het elektriciteitsbedrijf naar schatting een kleine drie ton en moeten binnen twee jaar na de bouwstart van de windmolens zijn afgerond.

  Staatsbosbeheer, eigenaar van het bos (in totaal circa 580 hectare), stelde eerder in deze krant dat het toestaan van windmolens een idee is om aanleg van nieuwe natuur en bosgebieden mogelijk te maken. En zij daarover zou nadenken. De beheerder heeft er intussen mee ingestemd.

  „Wij zijn gevraagd grond beschikbaar te stellen en werken daar onder voorwaarden aan mee", aldus woordvoerster Anja Brands. Welk bedrag Nuon aan Staatsbosbeheer betaalt, willen partijen niet prijsgeven. Brands: „We benutten de opbrengsten voor beheer van het, bos, zodat dit aantrekkelijk blijft voor planten;dieren en mensen."

  Volgens Jaap van der Beek, voorzitter van het Windcollectief Wieringermeer, krijgen de turbines een maximale hoogte van 120 meter en hebben de rotorbladen een doorsnee van hooguit 117 meter. De tiphoogte komt daarmee op maximaal 178,5 meter.

  Weerstand

  Hij laat doorschemeren dat er eerst meer turbines bij het Robbenoordbos waren gepland. „Er zijn er twee uit het plan gehaald, na weerstand van de jachthaven en een horecabedrijf." Hij doelt op Marina Den Oever en restaurant De Dikke Bries. In landen als Denemarken, Duitsland en Schotland zijn vaker windmolens in bossen geplaatst. Volgens Nuon, dat het Robbenoordbos vanwege de vrije windstroming een ideale plek voor windenergie noemt, is het in Nederland nog niet eerder voorgekomen.

  NHD
  1 reacties :

  Anoniem zei

  NEEEEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Een reactie posten