Boortoren voor gaswinning Slootdorp is al in aantocht

Datum:
 • woensdag 4 maart 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • SLOOTDORP - De Wieringermeer hoeft beslist niet te vrezen voor ’Groningse toestanden’, wanneer Vermilion binnenkort op haar locatie aan de Nieuwesluizerweg in Slootdorp gaat boren naar twee nieuwe, pas ontdekte gasreservoirs op bijna twee kilometer diepte.

  Door Martijn Gijsbertsen - 3-3-2015,
  Reservoirs van 160 miljoen kuub op twee kilometer diepte
  Dat heeft de gas- en oliemaatschappij een kleine vijftig toehoorders dinsdagavond in verenigingsgebouw De Schakel verzekerd.
  ,,Ons veld in Slootdorp is met een totaalproductie van 1,1 miljard kuub sinds 1977 eigenlijk piepklein. Echt peanuts vergeleken met dat in Groningen, waarin drieduizend miljard kuub zit’’, stelde woordvoerder en gastheer Fokke Jaarsma.
  Hij vertelde de aanwezigen uitvoerig over nieuwe activiteiten die Vermilion wil gaan ontplooien. De boortoren, die uit Frankrijk moet komen, is al in aantocht en wordt eind deze maand geïnstalleerd.
  Jaarsma liet verder doorschemeren dat de boringen in Slootdorp op basis van voorspellingen door geologen de komende vijf jaar zo’n 160 miljoen kuub aardgas moeten opleveren.
  Toch bleken de bezoekers er niet allemaal even gerust op. Is de gasproducent verzekerd voor eventuele schade die ontstaat?

  Bodemdaling

  Worden er nulmetingen bij woningen in de buurt uitgevoerd voordat de proefboringen starten? Wat gebeurt er wanneer er bodemdaling optreedt? Die en meer kritische vragen kreeg de zegsman op zich afgevuurd.
  Vermilion stelde het leeuwendeel van de mensen in de zaal, veelal omwonenden, gerust door te stellen dat zich in Slootdorp nog nooit bodemtrillingen door aardgaswinning hebben voorgedaan.
  Tot dertig jaar na het sluiten van putten metingen worden verricht om mogelijke bodemdaling vast te stellen. En de maatschappij, die daar nadrukkelijk niet op rekent, het werk direct stillegt en compensatie uitkeert wanneer het onverhoopt anders loopt.
  ,,We moeten geloven wat ze zeggen, ook al zijn het allemaal aannames: zij zijn de deskundigen, wij de leken’’, oordeelde ’buurman’ Peter Glas (59) van de Ulkeweg.
  ,,Het gaat toch gebeuren. De angst is een beetje weg, al blijft het eerst zien, dan geloven. De weg voor onze deur golft als de pest. Waardoor dat komt? Zeg het maar. Het kan de gaswinning, maar ook best iets anders zijn.’’

  NHD
  1 reacties :

  Anoniem zei

  De Nederlandse politiek gaat gewoon door met de vernietiging van Nederland. Om de kostenverslindende asielzoekerindustrie te kunnen blijven betalen moet er een veel te grote hoeveelheid gas opgepompt worden. Wie gisteren het gasdebat heeft gevolgd weet dat slechts 3 partijen, waaronder de PVV, een stop willen op de veel te grote hoeveelheid gas die er opgepompt wordt. Nederland en haar bevolking wordt gebruikt als melkkoe om de tienduizenden moslims te kunnen importeren.

  Een reactie posten