'Volk heeft recht op openheid'

Datum:
  • vrijdag 13 februari 2015
  • in
  • Categorie: ,
  •  Amsterdam - Hoeveel geld hebben de vermeende omkopers in de zaak Hooijmaijers betaald aan Justitie om vervolging af te. kopen? Het openbaar ministerie wil dit niet zeggen.
    Roel van Leeuwen 

    Volgens Ton Hooijmaijers heeft 'het volk' er echter recht op dit te weten.

    De oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland kan er niet bij dat het OM hem jaren in de cel wil zien zitten, terwijl de meeste personen van wie hij geld heeft ontvangen niets meer ten laste wordt gelegd.

    Hooijmaijers werd eind 2013 tot drie jaar celstraf veroordeeld voor omkoping, valsheid in geschrifte en wit-wassen, terwijl hij in zijn ogen niets verkeerds heeft gedaan. Hij en zijn advocaat Frits Schneider drongen er op de eerste dag van de behandeling van het hoger beroep bij het Hof in Amsterdam op aan dat de hoogte van de transacties openbaar worden gemaakt. „Zijn het bedragen van een paar duizend euro of gaat het om serieuze bedragen, vergelijkbaar met wat mij wordt aangedaan?", wilde Hooijmaijers weten.

    Het OM wilde daar echter om 'privacyredenen' niets over zeggen, waar- op Hooijmaijers vaststelde dat het OM blijkbaar wat te verbergen heeft. Het Hof besluit vandaag of het OM alsnog meer openheid moet geven over de transacties.

    De vermeende omkopers zijn opgeroepen als getuigen. De eerste die gisteren werd gehoord was Luigi Prins. Zijn bedrijf ontwikkelt onder meer het project Sugar City in Half- weg.

    Prins heeft in 2007 op verzoek van Hooijmaijers 9.52o euro overge- maakt aan een met Hooijmaijers bevriende makelaar. Dit geld zou bedoeld zijn om twee reclamespotjes voor de VVD-campagne te bekostigen. Prins ontkende gisteren dat hier een dienst of een gunst van Hooijmaijers tegenover had gestaan en dat hij met deze bijdrage had geprobeerd het project Sugar City vlot te trekken.

    Hooijmaijers heeft eerder verklaard dat het geld betrekking had op ad- viezen aan Prins om een leegstaand flatgebouw in Amsterdam geschikt te maken voor expats. Prins ontken- de dit. Ook gaf Prins aan dat hij Hooijmaijers blechts enkele keren had gesproken. Een werkbezoek van de oud-gedeputeerde aan het Sugar City project in 2007 kon hij zich niet meer herinneren.

    Een andere getuige, Ted Biesterbos van het ontwikkelconsortium Amsterdam Waterfront, kon gisteren niet ter zitting verschijnen vanwege gezondheidsproblemen. Hij zal schriftelijk worden gehoord. De zaak wordt vandaag vervolgd.

    Hooijmaijers wil inzage in transacties OM

    NHD






    0 reacties :

    Een reactie posten