'Nederland negeerde mensenrechten omwonenden bij plaatsen windmolens'

Datum:
  • woensdag 18 februari 2015
  • in
  • Categorie: ,
  • Het is tijd dat de overheid erkent welke mensenrechten in het geding zijn bij de problemen rond het plaatsen van windmolens voor omwonenden. 
    Dit stelt het College voor de Rechten van de Mens naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

    Daaruit blijkt volgens het College ''overduidelijk dat niet zorgvuldig is omgegaan met de veiligheid en gezondheid van omwonenden''.
    De staat is verplicht de burger effectief te beschermen in zijn recht op fysieke en psychische gezondheid, zijn recht op veiligheid en de bescherming van zijn woning.
    Daarnaast spelen ook het mensenrecht op adequate huisvesting en leefomstandigheden, bewoonbaarheid van huisvesting en het recht op gezondheid een rol.
    De overheid is primair verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat deze mensenrechten in Nederland gewaarborgd zijn, zo roept het College in herinnering.

    Rapport

    De OVV publiceerde een kritisch rapport over de besluitvorming rond het plaatsen van windmolens.
    De raad concludeerde dat de betrokken partijen, onder wie het ministerie van Economische Zaken, gemeenten en windmoleneigenaren, decennialang de veiligheidssituatie van de omwonenden hebben genegeerd en enkel oog hebben gehad voor de subsidies en geldelijk gewin.
    Ook concludeerde de OVV dat er te lang onvoldoende is gecommuniceerd door de overheid en de gemeenten. 
    "Er is lange tijd niet gesproken met maar over de omwonenden'', aldus het College, dat erop wijst dat "participeren een fundamenteel mensenrecht is. Burgers hebben het recht deel te nemen aan en mee te beslissen over de manier waarop hun land en hun gemeente wordt bestuurd. Het omvat onder meer het recht van burgers deel te nemen aan de besluitvorming over zaken die hen aangaan''.
    Het College is een onafhankelijke toezichthouder op mensenrechten in Nederland die bij wet is ingesteld. Het bewaakt en belicht mensenrechten door middel van onderzoek, advies en voorlichting.

    Redactie JAS

    1 reacties :

    Kees zei

    Inderdaad, het zal me niet verbazen als over een aantal jaren onderzoek wordt gedaan naar de effecten van het plaatsen van windmolens op mens en natuur met bovenstaande als conclusie.
    De schade is dan al aangericht en de zakken van de windmolen boys gevuld....

    Een reactie posten