'Jaren gesold met mensenlevens'

Datum:
 • zaterdag 14 februari 2015
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - Anna Paulowna - Windpark Westeinde bij Anna Paulowna ligt onder vuur. Directeur Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) eist per direct maatregelen van de provincie, omdat de huidige locatie in zijn ogen leidt tot 'onacceptabele' risico's voor veiligheid van buurtbewoners en passanten. 

  Martijn Gijsbertsen 

  De eigenaren van de zeven windmolens langs het Noordhollands Kanaal willen deze op dezelfde plaats vervangen. De turbines zorgen volgens de belangenclub al jarenlang voor een levensgevaarlijke situatie. Dit omdat ze op slechts dertig meter afstand van enkele transportleidingen van Gasunie staan.

  Illegaal 

  Bovendien is het park tussen Breezand en 't Zand volgens de NLVOW illegaal: sommige turbines zouden in 2004/2005 op een andere plek zijn gebouwd dan waarvoor vergunning is verstrekt.

  Zo blijkt uit analyse door advocatenkantoor Jan Veltman uit Amersfoort, specialist in ruimtelijke ordening en milieu, in opdracht van de vereniging. Binnen een straal van 250 meter is sprake van een hoge kans op dodelijke slachtoffers, wanneer door een vallende mast of wiek een gasleidingbreuk ontstaat, zo stelt hij. Binnen die afstand liggen meerdere huizen en loopt de N9.

  „Er is jarenlang gesold met mensenlevens", stelt Albert Hoedjes namens de groep buurtbewoners. „De veiligheid van de omgeving is op het spel gezet. Dat neem ik de eigenaars bijzonder kwalijk." Namens Windpark Westeinde was gisteren niemand in de gelegenheid te reageren. VVD-Statenlid Erik Annaert uit Wieringerwerf heeft gedeputeerde Jaap Bond (CD') om opheldering gevraagd, omdat de geschetste situatie volgens de liberaal 'niet door de beugel kan'. „We hebbèn in Noord-Holland al twee gevallen gehad van loslatende wieken (op het IJsselmeer en in Andijk, red.). Het moge duidelijk zijn dat er risico's aan windmolens zijn verbonden, helemaal wanneer ze vlakbij gasleidingen staan."

  De provincie, vergunningverlener voor vervanging van de turbines, laat weten dat zij de kwestie zelf laat onderzoeken. De uitkomst wordt over enkele weken verwacht.

  NHD

  2 reacties :

  Anoniem zei

  3 gevallen zelfs van afgebroken wieken. Een zeer gevaarlijke situatie op de N245 want de wiek kwam aan de overkant van de N25 terecht

  "*Wiek breekt af van windturbine*
  Oudkarspel - Een afgebroken wiek van een windturbine naast de N245
  tussen Oudkarspel en Dirkshorn zorgde dinsdagavond voor een
  levensgevaarlijke situatie. Het 23 meter lange gevaarte vloog over de
  weg en kwam in de berm terecht, wonderwel pal naast de weg, waardoor het
  verkeer op de weg tenauwernood een ramp bespaard bleef. Fabrikant
  Vestas, marktleider in de wereld, zegt dat dit nog niet eerder in
  Nederland gebeurd is. Maar in Noord-Holland zijn er eerder al wel
  ongelukken met windmolens van andere merken geweest."

  Anoniem zei

  De overheid is nogal selectief. Zo moeten we allemaal onze gordeltjes in de auto dragen, anders een forse boete. Voor gevaarlijke windmolens te dicht bij woningen gelden uiteraard heel andere maatstaven, dan zijn opeens de levens van omwonenden niet belangrijk. Zo consequent is onze overheid.

  Een reactie posten