Assemblage rotorbladen windparken in haven Oude Zeug

Datum:
 • vrijdag 13 februari 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • WIERINGERWERF - 13-2-2015 - Het haventerrein aan de zuidkant van Oude Zeug aan de Wieringermeerdijk zal vanaf volgende maand bruisen van activiteit. Siemens Nederland gaat daar enorme rotorbladen voor het turbinepark Westermeerwind voor de kust van de Noordoostpolder assembleren (in elkaar zetten).

    Het terrein is eigendom van het scheeps- en jachtbouwbedrijf Veka Group in Werkendam, de eigenaar van onder meer Jongert Shipyard. ,,Het is prima haventerrein waar je niet alleen omvangrijke werkzaamheden kan uitvoeren, maar vanwaar bovendien grote transporten over het water kunnen vertrekken. Dat maakte deze plaats uitermate aantrekkelijk voor Siemens,’’ aldus woordvoerder Erik van der Wiel van de Veka Group.

  Bernard Bos van Siemens Nederland bevestigt dat. ,,Oude Zeug is een prima uitvalsbasis. De voorbereidende werkzaamheden beginnen eind deze maand, begin maart. De bladen worden aangevoerd vanuit de fabriek in Denemarken. Via Amsterdam komen ze naar Oude Zeug.’’ 

  Transporten

  ,,Daar worden per turbine drie rotorbladen gemonteerd aan de hub, de kop. Dat wordt in z’n geheel plat op een schip gelegd en naar de overkant gevaren. Je praat over een vracht met van 108 meter breedte.’’

  De eerste transporten richting de Noordoostpolder worden in april verwacht. De kop met rotorbladen worden daar direct met een grote drijvende hijskraan aan de gondel bovenaan de mast van de turbine gemonteerd.

  Verwacht wordt dat het werk op Oude Zeug tot halverwege september zullen duren. ,,Dan zijn we daar klaar,’’ aldus Bos. Alle grote turbineonderdelen van Westermeerwind gaan overigens met schepen via het IJsselmeer direct naar de bouwplaats en doen Urk zelf niet aan. De funderingen komen per schip vanuit Vlissingen, de torendelen en de gondels uit Amsterdam en de rotoren dus uit de werkhaven Oude Zeug. Siemens Nederland is hoofdaannemer van Westermeerwind en belast met bouw en het onderhoud.

   IJsselmeer

  Het project omvat realisatie en installatie van 48 turbines in het IJsselmeer, ten noorden van Urk. Met het project is een financiering van rond de vierhonderd miljoen euro gemoeid.

  Of het op Oude Zeug na september weer rustig wordt, is nog een open vraag. Van der Wiel van de Veka Group: ,,Het ligt voor de hand dat dit terrein wat ons betreft in de toekomst voor meer van dit soort werkzaamheden gebruikt gaat worden.’’

  NHD


  0 reacties :

  Een reactie posten