Wieken windmolen braken af door metaalmoeheid

Datum:
 • woensdag 28 januari 2015
 • in
 • Categorie: ,
 •  MEDEMBLIK - Het ongeluk in het IJsselmeer bij Medemblik waarbij de wieken van een windmolen plotseling afbraken, is veroorzaakt door metaalmoeheid.


  28-1-2015

  De hoofdas waaraan de wieken vastzaten, was verzwakt. Er zaten kleine scheurtjes in die telkens groter werden tot het hele gevaarte afbrak. Dat heeft een woordvoerster van energiebedrijf Nuon woensdag gezegd.

  De windmolen had kort voor het incident een onderhoudsbeurt gehad. „Maar dit euvel was bij normaal onderhoud nooit aan het licht gekomen. Daarvoor is ultrasoon onderzoek nodig. De apparatuur daarvoor gaan we aanschaffen, om ook de andere drie windmolens in het park te controleren op metaalmoeheid”, aldus de woordvoerster.

  Afhankelijk van het nieuwe ultrasoon-onderzoek beslist Nuon wat er met die drie windmolens gaat gebeuren. De windturbine waarvan de wieken afbraken, komt niet meer in bedrijf.

  Het incident gebeurde op 26 december. Niemand raakte gewond.


  NHD/ANP  1 reacties :

  Anoniem zei

  En zo zullen er in heel Nederland nog veel meer wieken van die ellendige molens gaan afbreken omdat er bij het ontwerp onvoldoende rekening is gehouden met de wisselende belasting op assen en wieken.
  Laat het aub. snel gebeuren dat bespaart dat de burgers vele tientallen miljarden.

  Een reactie posten