Weerstand tegen plan Poldermolen

Datum:
  • woensdag 28 januari 2015
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • Hollands Kroon -Wieringerwerf - Hollands Kroon krijgt 217 bezwaren - Er bestaat flinke weerstand tegen het plan om vlak bij de kern van Wieringerwerf een zogenaamde 'Poldermolen' neer te zetten. Dat blijkt uit de 217 zienswijzen die bij de gemeente Hollands Kroon zijn ingediend. 

    Mike Deutekom


    De initiatiefnemers achter het Windpark Wieringermeer - energiebedrijf Nuon, Energieonderzoek Centrum Nederland (EC N) en de bestaande windturbine-eigenaren verenigd in het Windcollectief Wieringermeer - willen met de Poldermolen inwoners in het gebied de kans geven om te participeren in windenergie. Inwoners van de Wieringermeer, Den Oever en Medemblik kunnen investeren in de Poldermolen door coupures van vijftig euro te kopen tot een bedrag van 1500 euro. Dat geld verdient men dan terug via de elektriciteitsrekening.

    Als plek voor die Poldermolen hadden de initiatiefnemers een locatie langs de A7 boven het Motel Wieringermeer van Van der Valk in gedachten. Daar zijn 217 omwone4Len zacht gezegd geen voorstander Van. „Er zijn 169 'individuele' zienswijzen binnen gekomen en 48 via een standaardbrief", laat een woordvoerster van de gemeente Hollands Kroon weten.

    Of de windturbine met een ashoogte tussen de negentig en honderdtwintig meter, afhankelijk van het model waarvoor gekozen wordt - nu in elk geval daar niet doorgaat is nog onbekend. „Het ministerie van Economische Zaken moet het rijksinpassingsplan voor het Windpark Wieringermeer vaststellen en moet dus de knoop doorhakken. Wel wordt geprobeerd om in de stuurgroep (waar de gemeente Hollands Kroon ook in vertegenwoordigd is) overeenstemming over dit onderwerp te bereiken", geeft de gemeentewoordvoerster aan.

    Of er veel belangstelling is van inwoners om te participeren in de Poldermolen is nog niet bekend. Tot 25 januari konden belangstellenden zich op de website www.windparkwieringermeer.n1 melden. Bij onvoldoende animo komt de turbine er niet, zo geven de initiatiefnemers van het Windpark aan. De turbine kost circa 4,5 miljoen euro.

    _______________________________________________

    Windfonds

    De initiatiefnemers van het Windpark willen via een Windfonds inwoners van het gebied 
    laten meeprofiteren van de opbrengsten van het park. Afhankelijk van de wind wordt er 
    jaarlijks, als het park draait, tussen de 60.000 en 140.000 euro in het fonds gestort. 
    Dat geld wordt gebruikt voor maatschappelijke projecten. 

    _______________________________________________

    _______________________________________________
    Burenregeling

    Buren die binnen 1200 meter van een turbine wonen, krijgen straks een vergoeding 
    via een 'burenregeling'. Hoe dichterbij men woont, hoe hoger het bedrag. Met de 
    Omgevingsraad wordt nu gesproken over de verdeling van het geld dat er voor de 
    buren beschikbaar is. 

    _______________________________________________


    NHD









    1 reacties :

    Anoniem zei

    "Of er veel belangstelling is van inwoners om te participeren in de Poldermolen is nog niet bekend."
    Natuurlijk is er al lang bekend of er voldoende belangstelling is, maar de meeste omwonenden zijn zo verstandig geweest niet te investeren in een windmolenproject dat in de nabije toekomst gedoemd is te mislukken zodra bekend wordt dat de hele windmolen mythe op bedrog berust.

    Een reactie posten