PWF stelt vragen over windmolens

Datum:
 • woensdag 21 januari 2015
 • in
 • Categorie: , ,
 • MEDEMBLIK - Hoe gaat het Medemblikker college van B&W om met de patstelling waarin ze terecht gekomen, vanwege de verplichting van de provincie om een zogenaamd gebiedsatelier voor plaatsing van windmolens in te stellen, terwijl de gemeenteraad zich tegen plaatsing van windmolens heeft verklaard. Dat vraagt raadsfractie PWF in officiĆ«le vragen aan B&W.

  Gemeente Medemblik heeft zich onlangs gekeerd tegen het windmolenplan van de provincie waarin landlocaties voor West-Friesland zijn opgenomen voor te ontwikkelen projecten. Dat levert problemen op, zegt gemeenteraadslid Marian Weeber (PWF), nu het provincieplan toch doorgaat en gemeenten in kwestie "gebiedsateliers" moeten inrichten om aanvragen voor windmolen projecten voor te bereiden. 

  Gebiedsatelier
  In de aanvraag van de initiatiefnemers voor een nieuw windmolenpark moet staan hoe ze omwonenden in een straal van 1500 meter gaan betrekken. Dit heet het vormen van Gebiedsateliers. In gebiedsateliers komen afgevaardigden van dorpsraden, voor of tegenstanders, die zich voor een gebiedsatelier opgeven en een afvaardiging van omwonenden. De gemeente Medemblik is verplicht een gebiedsatelier op te zetten, samen met de initiatiefnemer.

  Twee plannenVolgens PWF hebben inmiddels twee bedrijven aanvragen ingediend voor genoemde West-Friese windmolenlocaties. Het zou daarbij gaan de volgende plannen:

  Eneco met het plan voor 19 windmolens van 100 meter, ashoogte: waarvan 12 windmolens geplaatst op een lijn precies op de helft tussen Zwaagdijk West ( Kromme Leek gebied) en Nibbixwoud en Hauwert. Te beginnen bij de spoorlijn Zwaagdijk West tot aan deTuinstraat Hauwert; (130 meter vanaf de hoogspanningsmast) en 7 windmolens op een lijn boven Hauwert bij Midwoud.

  En om Het Westfrisiapark (6 windmolens), op een lijn tussen Zwaagdijk Oost en de WestFrisiaweg; vanaf ten oosten van het Weeltje tot aan de weg naar Hauwert.

  Draagvlak
  "Er kunnen nog meer plannen bijkomen," zo stelt Weeber, die er op wijst dat de molenparken draagvlak van de bevolking moeten hebben.

  PWF vreest dat zo'n "gebiedsatelier" een vrijbrief voor ontwikkelaars wordt. Waarna inwoners slechts de rechter rest om gelijk te krijgen

  Dichtbij

  0 reacties :

  Een reactie posten