Onduurzame wentelwouden

Datum:
 • vrijdag 2 januari 2015
 • in
 • Categorie: ,
 •   

  Een gastbijdrage van André Bijkerk.

  Het hoeft geen betoog meer dat het de schijnoplossing voor een niet bestaand probleem is: het woud windmolens dat als paddenstoelen uit de grond schiet. Velen hebben hun bedenkingen al geuit over de technische, economische en esthetische problematiek. Vandaag voegen we daar nog één aan toe: duurzaamheid. Een treurige paradox, wat duurzaam energie moet produceren mist nu juist die duurzaamheid.

  Daartoe eerst wat technobabbel: een windmolen is een aerodynamisch ding, verwant aan vliegmachines. Beiden werken met wisselend aerodynamische krachten. Krachten betekent belasting van het materiaal. Maar natuurlijk is het daarop gebouwd, om die krachten te kunnen weerstaan.
  Er is echter een addertje onder het gras, dat na veel schade en schande werd ontdekt, bijvoorbeeld bij het eerste Britse straalpassagiersvliegtuig, de Comet, na vele ongelukken. Dat addertje heet ‘fatigue’ of vermoeidheidsschade. Materiaal dat wisselend aan tegenovergestelde belasting wordt blootgesteld, heeft een eindige levensduur, te tellen in het aantal wisselingen. Dan ontstaan uiteindelijk haarscheurtjes, die uitgroeien totdat het uiteindelijk breekt.

  Een vliegtuigvleugel ondergaat die belastingen, afwisselend op de grond, waar de vleugel hangt en in de lucht waar de vleugel het vliegtuig draagt. Wie ooit gevlogen heeft en uit het raampje gekeken heeft, kan zien dat de vleugeltips veel hoger zitten in de lucht.

  Bij het ontwerp houdt de fabrikant daar uiteraard rekening mee. Stel de vleugel moet 30.000 vluchten meegaan, dan ontwerpt hij het voor – zeg – 60.000 wisselende belastingen (veiligheidsfactor 2) en test het tenminste 100.000 keer. Met één belastingwisseling per 10 seconden duurt zo’n test dan 12 dagen. Geen probleem. Zo’n test levert ook een goed inzicht in waar en wanneer de haarscheurtjes gaan ontstaan en hij kan het onderhoudsprogramma daar op afstemmen voor de controle op haarscheurtjes.


  Pagina's: 1 2
  0 reacties :

  Een reactie posten