Microsoft aast op joods werkdorp

Datum:
 • zaterdag 17 januari 2015
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Slootdorp - Microsoft heeft het vizier gericht op het voormalig joods werkdorp in Slootdorp. Wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon bevestigt geruchten dat de Amerikaanse softwarereus in het rijksmonument tijdelijke medewerkers en externe krachten wil huisvesten.


  Leo Blank

  Joep Karel, sinds 2007 eigenaar van het imposante gebouw, en Jacob-Jan Vijn van migrantenhuisvesting.com melden dat er 'gesprekken gaande zijn met een internationaal bedrijf', maar noemen de naam van Microsoft niet.

  Vorig jaar trok kunstverzadielaar Wim van Schaik na jaren van vergeefse pogingen om geld los te krijgen voor een museum van kunst en geschiedenis definitief de stekker uit zijn miljoenenproject. Deze week schonk hij zijn kunstcollectie van zo'n duizend objecten aan museum Flehite in Amersfoort.

  Razzia 

  Karel zit in zijn maag met het monument. In het voorjaar van 1941 voerden de Duitsers hier een razzia uit, waarbij ruim tweehonderd joodse jongeren werden opgepakt. Slechts een klein aantal overleefde de concentratiekampen.

  De vastgoedeigenaar probeert al jaren tevergeefs een rendababele bestemming te vinden. Tegen huisvesting van buitenlandse arbeidsmigranten ontstond in 2009 veel verzet vanuit de woonbuurt.

  Inmiddels vinden er onder meer gesprekken plaats met Microsoft. Het bedrijf bouwt op Agriport aan een datacentrum en is op zoek naar huisvesting voor tijdelijk personeel en externe krachten.

  Wethouder Meskers meldt dat er recent overleg was. „De gemeente is positief. Zolang plannen, inclusief nieuwe bijgebouwen, passen in de historische context." Jacob-Jan Vijn, die in het werkdorp woont, zag liever meer enthousiasme, initiatief en geld. „Het gevoel dat Hollands Kroon ons idee omarmt."

  NHD
  1 reacties :

  h.oldeboom zei

  Gewoon doen; Microsoft heeft geld zat en moet dan het gebouw in originele staat laten c.q. en laten onderhouden. Misschien hebben ze ook geld over om een aantal barakken te plaatsen. Wel snel beslissen; dat soort firma's wacht nooit lang want er staan meer panden leeg. De joodse contacten in Microsoft zullen de waarde en eerbied voor de historie van het gebouw zeker in tact willen laten.

  Een reactie posten