Capaciteit voor windenergie groeide in 2014 met 162 megawatt

Datum:
  • vrijdag 9 januari 2015
  • in
  • Categorie: ,
  • In 2014 zijn er 52 nieuwe windturbines gebouwd, samen goed voor bijna 162 megawatt aan capaciteit. Er werden 8 windparken geopend, variĆ«rend van 3 tot 8 windturbines. Hiermee komt het totale opgestelde windenergievermogen op 2.847 megawatt. In 2013 was de toename bijna twee keer zo groot dan in 2014, door de opening van twee grote windparken in Flevoland en Zeeland. 

    In 2015 zullen enkele grote nieuwe windparken gerealiseerd worden, waaronder Windpark Noordoostpolder, dat met een capaciteit van 429 megawatt het grootste windpark van Nederland zal zijn. 


    Windturbines worden steeds groter en krachtiger. In de periode 2004-2014 nam de gemiddelde tiphoogte toe van 100 naar circa 150 meter. Het gemiddelde vermogen per turbine verdubbelde tot 3 megawatt. Met het huidige windenergievermogen is het mogelijk om jaarlijks gemiddeld 6,6 miljard kilowattuur aan elektriciteit produceren. Dit is bijna 7% van de totale jaarlijkse elektriciteitsproductie in Nederland en voorziet in het verbruik van 1,9 miljoen huishoudens.

    bron: Bosch & Van Rijn, 07/01/15 



    2 reacties :

    Anoniem zei

    "Met het huidige windenergievermogen is het mogelijk om jaarlijks gemiddeld 6,6 miljard kilowattuur aan elektriciteit produceren. Dit is bijna 7% van de totale jaarlijkse elektriciteitsproductie in Nederland en voorziet in het verbruik van 1,9 miljoen huishoudens".

    Uiteraard zijn dit theoretische berekeningen waar in de praktijk niet veel van over zal blijven. Hoe ze aan 7% van de totale elektriciteits productie komen is ook een raadsel.

    Het klinkt prachtig, wat natuurlijk ook de bedoeling is, maar we worden door dit soort berichten bedonderd waar we bij staan.
    Windenergie is alleen goed voor het selecte groepje dat er multi miljonair van wordt.

    h.oldeboom zei

    Het opgesteld vermogen is niet het productief vermogen ; dat is hoogstens 1/3 daarvan (door zwakke of geen wind) zodat het werkelijk geleverde vermogen 1/3 * 2847 = 950 MW = 1 centrale gemiddeld per jaar bespaart . Daarvoor betaald U straks €500 - €1000 per jaar extra op de energierekening; NIET voor de elektriciteit maar wel voor de transportkosten van de stroom die de pan uitvliegen. Stroom blijft goedkoop; alleen de levering (het abonnement/vastrecht in feite) niet! Prachtig doortrapt plan voor een volkje dat zich schuldbewust voelt en gemaakt is en nu daarvoor de rekening gaat betalen. Hoe stom kan mensen zijn en hoe achterbaks de politiek die dit uitbuit.

    Een reactie posten