Blauwe energie is uitkomst

Datum:
 • woensdag 7 januari 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • Den Haag - Kamerbreed wordt enthousiast gereageerd op de mogelijkheid om blauwe energie op te wekken, ofwel stroomwinning door zout en zoet water te mengen. Zowel VVD als PvdA vindt dat de winning van blauwe energie verder gestimuleerd moet worden.


  De Universiteit Utrecht ontdekte dat door het voorverwarmen van het zoete water tot wel drie keer meer energie uit het mengen kan worden gewonnen dan voorheen gedacht. Dit voorverwarmen kan met rest- warmte uit de industrie. Daarmee wordt blauwe energie ineens een serieuze alternatieve energiebron. In theorie zou eenderde van de Nederlandse energiebehoefte door blauwe energie kunnen worden voorzien.

  Beschikbaar

  VVD-Kamerlid RenĂ© Leegte omschrijft blauwe energie als een bron die 24 uur per dag beschikbaar is. „Heel anders dan windmolens die alleen draaien als er wind is." Ook PvdA-Kamerlid Jan Vos is enthousiast. Hij gaat in het energiedebat volgende week vragen of het onderzoek naar de energiebron versneld kan worden. Leegte ziet mogelijk een rol voor blauwe energie in een nieuw energieakkoord.

  Enthousiasme alom voor energie uit watermenging

  De 'blauwe energiecentrale' werkt relatief simpel. In zout water bevin- den zich meer geladen zoutdeeltjes, ionen, dan in zoet water. Door zoet en zout water te scheiden door een speciaal filter dat alleen positief of negatief geladen deeltjes doorlaat, ontstaat er een potentiaalverschil dat kan worden omgezet in elektriciteit.

  Op de Afsluitdijk staat sinds november 's werelds eerste blauwe energiecentrale. Door de temperatuur van dit water te verhogen naar 8o graden, kan er volgens professor doctor René van Roij van de Universiteit Utrecht driemaal meer energie uit gehaald worden.

  NHD

  3 reacties :

  Anoniem zei

  Hoppa, wederom een nieuwe bodemloze put gevonden om subsidiegeld in te storten.

  Anoniem zei

  Blauw, groen, hernieuwbaar, duurzaam of welke kleur en naam men ook geeft. Deze zogenaamde nieuwe energiebronnen staan helemaal niet in het teken van 'tegengaan opwarming' en 'vermindering afhankelijkheid fossiel'. Deze nieuwe energiebronnen hebben slechts 1 doel: de alsmaar toenemende honger naar energie stillen. Zolang die honger geen punt van discussie wordt, zijnde de wereldwijde bevolkingstoename en alsmaar stijgende energieverbruik per hoofd van de bevolking, is er slechts 1 nuchtere of beter gezegd ontnuchterende stelling: Het moment dat de vraag naar energie groter werd dan het aanbod ligt meer dan honderd jaar terug. Door nu te doen alsof die balans hersteld kan worden is waanzin. De mens houdt zichzelf voor gigantisch voor de gek.

  Anoniem zei

  Nu nog even SDE+2015 aanvragen voor 58,5 EURc per kWh, en de bank vragen om 36 miljoen EUR voor een 1MW installatie (bron ECN eindadvies SDE+2015). Dan liever een goedkope windmolen.

  Een reactie posten