'Sector bewuster geworden over huisvesting'

Datum:
 • dinsdag 9 december 2014
 • in
 • Categorie: , ,
 • Anna Paulowna - Noordkop -  Kompas Noordkop gestopt - 'Duizend bedden nog nodig' 


  Mike Deutekom mdeutekom@hollandmediacombinatie.nl 

  Na ruim 150 controles bij agrarische bedrijven en andere huisvestinglocaties van arbeidsmigranten, stopt het proje Kompas in de gemeenten Hollands Kroon, Schagen, Heerhugowaard en Den Helder.

  In de twee jaar dat het project liep zijn 850 arbeidsmigranten op die 150 gecontroleerde locaties aangesproken en werden er vierhonderd mensen bijgeschreven in de gemeentelijke administratie (basisregistratie personen). „Maar het belangrijkste is de bewustwording die is ontstaan bij werkgevers en anderen over de huisvesting van deze mensen.

  Deze werknemers horen niet in schuurtjes achteraf of in brandgevaarlijke caravans te worden ondergebracht. We werken hier volgens normen, dat zijn arbeidsnormen, zoals het wettelijk verplichte minimumloon en de werktijden, maar ook huisvestingsnormen.

  Bovendien moeten arbeidsmigranten worden ingeschreven in de basisregistratie personen. Dat is van belang voor het geval er iets gebeurt. Maar ik denk dat veel werkgevers dat na deze twee jaar ook beseffen", zegt burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon.

  Samen met de wethouders Theo Meskers (Hollands Kroon), Jelle Beemsterboer (Schagen), Jacqueline van Dongen (Den Helder) en projectleider Loek Punt nam Nawijn gisteren afscheid van Kompas. „Maar dat wil niet zeggen dat het nu stopt. We blijven als gemeenten controleren op de juiste huisvesting. Daarnaast komt er een 'aanjaagteam, bestaande uit bestuurders en marktpartijen, want er zijn nog duizend bedden nodig in de Noordkop."

  NHD
  0 reacties :

  Een reactie posten