Protest tegen megawindmolens bij Berkhout

Datum:
 • maandag 1 december 2014
 • in
 • Categorie: , ,
 • BERKHOUT - In Berkhout en Bobeldijk is een actiegroep opgestaan tegen het plan van de provincie om het open gebied tussen beide dorpen aan te wijzen als locatie voor megawindmolens. 
  Door Connie Vertegaal - 30-11-2014

  De groep heeft 231 handtekeningen verzameld tegen het plan, die zijn al aangeboden bij de provinciale politiek.

  De polder tussen Berkhout en Bobeldijk is in beeld voor het project ’Wind op Land’ van de provincie Noord-Holland.

  De provincie zet als het moet de gemeente Koggenland, die geen uitbreiding van windmolens wil, bij dit plan buitenspel, vanwege het nationale belang om meer duurzame energie op te wekken. De nieuwe windmolens worden enorm hoog (masthoogte 125 meter, tiphoogte 169 meter) en moeten bestaande verouderde windparken vervangen.

  Voor elke nieuwe molen moeten er twee oude verdwijnen en per saldo moet de hele vervangingsoperatie veel meer schone energie opleveren. De protesterende bewoners hebben omwonenden van de Kerkebuurt, Bobeldijk en Oosteinde aangeschreven. Van de 250 adressen reageerden er 231. ,,90 procent van de inwoners is hier dus tegen’’, zegt RenĂ© Hellingman, die de actie startte. ,,Mensen zijn pisnijdig en in shock.’’

  De Berkhouters stellen dat de megawindmolens het open landschap tussen de dorpen onherroepelijk zullen vernietigen. ,,En dat is juist iets waar wij zo van genieten.’’ Zij vrezen dat de turbines 24 uur per dag, zeven dagen per week geluidoverlast zullen opleveren. Ze wijzen erop dat er bij Berkhout al een windmolenpark is.

  Leus van de actiegroep is: ’Genoeg is genoeg’.


  NHD
  0 reacties :

  Een reactie posten