Groter trafostation, minder 'heisa'

Datum:
  • donderdag 18 december 2014
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon -  Middenmeer - Een trafostation is geen fabriek of windmolen, maakt over het algemeen geen geluid. Behalve bij mist, dan wil het wel eens knisperen of sissen.



    Matijn Gijsbertsen

    Het toekomstige transformatorstation in Middenmeer, in 2018 beoogd op bedrijven-terrein Agriport A7, wordt groter (zeven hectare) dan dat bij De Weel/'t Veld. Maar de 'heisa' erover zal een stuk minder zijn.

    Die verwachting heeft gedeputeerde Tjeerd Talsma uitgesproken tijdens een informatieavond voor omwonenden en belangstellenden.

    „Dit is sowieso een minder dichtbevolkt gebied, waar vooral kassen staan. De noodzaak om het elektriciteitsnetwerk in de Noordkop be- trouwbaarder te maken, is vanwege de groeiende stroomvraag van bedrijven en huishoudens helder", aldus Talsma.

    Cruciaal

    „Tegelijkertijd moeten windmolen-eigenaren, die hier zelf ook wonen, opgewekte energie kwijt. Het station is van cruciaal belang voor het Windpark Wieringermeer. Dus verwachten we dat dit traject soepeler zal verlopen."

    De provincie heeft in samenspraak met netbeheerders Tennet en Liander twee gebieden op Agriport aangewezen als potentiƫle bouwlocatie: een in het glastuingebied, een wat noordelijker en deels daarbuiten. Zes andere plekken rondom Middenmeer zijn afgevallen vanwege onder meer de bebouwing in de buurt en aantasting van het open landschap.

    Zodra het trafostation — inclusief een circuit van ondergrondse kabelverbindingen naar de omliggende stations Anna Paulowna, Oterleek, Westwoud en De Weel (nog te realiseren) — klaar is, zijn tientallen jaren geen aanpassingen nodig.

    Talsma: „Van Alkmaar tot Texel is het nu kantje boord qua risico op stroomstoringen. Mede door de komst van datacenters moet het netwerk stabieler worden gemaakt om in de toekomst leveringszekerheid te kunnen blijven garanderen."

    Toehoordets met vragen over overlast en vrees voor 'horizonvervuiling' kon hij geruststellen. Er wordt niet hoger dan 7,5 meter en minimaal driehonderd meter vanaf huizen gebouwd. „Een trafostation is geen fabriek of windmolen, maakt over het algemeen geen geluid. Behalve bij mist, dan wil het wel eens knisperen of sissen. Onze voorkeur is dat het tegen de kassen aan wordt 'geplakt, zodat het deels aan het zicht wordt onttrokken."

    NHD





    1 reacties :

    Anoniem zei

    "De noodzaak om het elektriciteitsnetwerk in de Noordkop be- trouwbaarder te maken, is vanwege de groeiende stroomvraag van bedrijven en huishoudens helder", aldus Talsma.

    De bevolking in de Noordkop neemt af en Talsma komt met de uitspraak dat o.a. de huishoudens een groeiende stroomvraag kennen.
    Zoals gewoonlijk wordt er maar een stuk op los gelogen door de politiek, als Talsma nou gezegd had dat de trafostations er moeten komen vanwege de grote stroom behoefte van de reeds gevestigde en nog te vestigen bedrijven en door de forse toename van de windmolens, kan de burger dat voor waar aannemen, maar door nu de huishoudens er bij te betrekken die normaal gesproken alleen maar bezuinigen op hun energiebehoefte, slaat helemaal nergens op.
    Typisch een politicus die het niet zo nauw met de waarheid neemt, maar eigenlijk is dat politici eigen.

    Een reactie posten