Geen draagvlak voor windmolens

Datum:
 • woensdag 10 december 2014
 • in
 • Categorie: ,
 • Gieten -  Driekwart van de huishoudens in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal is tegen de komst van windpark De Drentse Monden en Oostermoer.


  Kan de bevolking rond de rug van Drenthe leven met windmolens? Dinsdagavond werd de uitslag van een enquête bekend.

  Driekwart van de huishoudens in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal is tegen de komst van windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Dat blijkt uit het draagvlakonderzoek dat dinsdagavond werd gepresenteerd. 

  De drie gemeentebesturen van Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal hebben in november een onafhankelijk draagvlakonderzoek over het windpark ‘De Drentse Monden en Oostermoer’ ingesteld. 10.610 omwonenden konden hierin aangeven wat hun mening is met betrekking tot de plannen voor de windturbines. 4229 mensen reageerden op de vragenlijst.

  Tweede Kamer

  De uitslag van het onderzoek wordt volgens wethouder Bert Wassink van de gemeente Aa en Hunze op korte termijn aangeboden aan minister Kamp en de Tweede Kamer fracties. Wassink: ,,De minister heeft al een besluit genomen, dat volgens ons niet gegrond is. Het draagvlakonderzoek miste immers.”

  Veel opmerkingen

  Tweederde van de respondenten liet een opmerking achter, te zien in de bijlage hieronder. De reacties van omwonenden beslaan zestig pagina’s. Wethouder Bert Wassink van Aa en Hunze zegt hierover: ,,Veel antwoorden zijn uit het hart geschreven. Mensen zijn erg betrokken.” 

  De respondenten zeggen onder andere bang te zijn dat hun stem in dit onderzoek ’als mosterd na de maaltijd’ komt. Hebben ze überhaupt invloed op de besluitvorming? Ook wordt zonne-energie vaak als alternatief voor windmolens genoemd en geven omwonenden aan dat er bewust informatie wordt achtergehouden door de overheid en initiatiefnemers om doelen te realiseren. 

  Uit de ingevulde vragenlijsten blijkt dat…

  …direct omwonenden sterker tegen het windpark zijn dan indirect omwonenden, maar zich zich beter geïnformeerd voelen.

  …vooral jongere omwonenden en huishoudens met koopwoning significant sterk tegen het windpark zijn.

  …huishoudens met kinderen sterker tegen de aanleg van het windpark zijn, dan mensen zonder kinderen. 

  Reacties

  Volgens wethouder Freek Buijtelaar, Borger-Odoorn voelen mensen zich echt gekwetst. ,,Dit onderzoek schetst een triest beeld.”

  Wethouder Peter Gelling uit Stadskanaal zegt dat de uitslag van dit onderzoek niet meer te negeren is. ,,Er is niet een kleine meerderheid tegen het windpark, maar een aanzienlijke meerderheid.”

  Wethouder Peter Gelling, Stadskanaal: ,,Men geeft aan dat het windpark aanleiding kan zijn om te vertrekken. Dat maakt al veel duidelijk.” 
  0 reacties :

  Een reactie posten