Elektra uit stroming getij in het Marsdiep

Datum:
 • woensdag 3 december 2014
 • in
 • Categorie:
 • Den Helder -  In het Marsdiep wordt in februari volgend jaar een experimentele getijdenturbine geplaatst.


  Arie Booy a.booy@hollandmediacombinatie.nl 

  De turbine - een soort windmolen voor onder water - is momenteel in aanbouw in Zuid-Holland. Het is een project van Bluewater, een bedrijf uit Hoofddorp dat al decennia werkt aan projecten voor het opwekken van duurzame energie.

  Het bedrijf heeft partners als Van Oord, Damen, NIOZ en Tocardo om zich heen verzameld. Tocardo zit in Den Oever en leverde de propeller van de turbine. „Bij energie uit ge- tijdenstroming wordt vaak gedacht aan molen' tientallen meters onder de zeespiegel", legt ir. Allard van Hoeken uit. „Dat is technisch lastig en duur. Bluewater heeft een ophanging bedacht waardoor de turbine ondersteboven hangt aan een drijver met generator."

  Grootschalig 

  Deze installatie wordt in de tweede maand van 2015 tussen Den Helder en Texel geplaatst om te profiteren van de sterke getijdenstroom tussen vaste land en Waddeneiland. Afhankelijk van de resultaten van deze proef ontwikkelen Bluewater en zijn partners plannen voor grootschaliger turbinevelden die in andere delen van de wereld voor energievoorziening gaan zorgen.

  De stroming van het water door eb en vloed van de Waddenzee drijft de propeller van de turbine aan. Deze beweging wordt boven de waterspiegel gebracht naar generatoren die stroom opwekken. Via een kabel wordt die elektriciteit naar Texel gevoerd.

  Hoewel het in het Marsdiep gaat om een enkele turbine voorziet Van Hoeken op termijn een soort boerderij van honderd turbines. Zo'n veld kan energie voor honderdduizend huishoudens opwekken. De eerste turbine bestaat uit drie modules van zes tot twaalf meter die lijken op zeecontainers

  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten