Corporaties hebben geen euro meer te besteden

Datum:
  • zaterdag 13 december 2014
  • in
  • Categorie: ,
  • Zijn het nu weer die corporaties die niet deugen en hun geld opstapelen?


    _________________________________________________________________________

    Het is het einde van het jaar en dat betekent dat de liefhebbers tussen kerst en nieuwjaar weer kunnen genieten van de Top 2000. Als er een Top 2000 zou bestaan voor "meest populistische berichtgeving" dan zou het persbericht "het vermogen van Woningcorporaties is maar liefst ruim 12 miljard gegroeid in 2013" zeker een top-tien notering scoren.
    _________________________________________________________________________


    Ben Broxterman 

    Zijn het nu weer die corporaties die niet deugen en hun geld opstapelen?
    De suggestie wordt gewekt dat het zelfs om 12 miljard winst gaat. Degene die het persbericht de wereld in heeft geslingerd, verwijst naar het rapport Sectorbeeld vanhet Centraal Fonds Volkshuisvesting(CFV). Dit rapport is maar liefst 76 pagina's dik. De zaak ligt echter iets anders dan het persbericht van een paar zinnen doet vermoeden.

    Iedereen die een hekel heeft aan cijfers adviseer ik niet verder te lezen. Want wat is namelijk het geval? In 2012 is de verhuurdersheffing ingevoerd. Corporaties moeten jaarlijks 1,7 miljard bij de lage inkomens ophalen en aan het Rijk overmaken. Het effect hiervan op de totale waarde van het bezit van woningcorporaties was in 2012 een dreun van 18 miljard waardevermindering. Om deze klap te repareren houden corporaties vanaf 2013, nota bene op aangeven van de minister, rekening met extra huurverhoging, wat de komende tientallen jaren wellicht 6 miljard oplevert. Daarnaast zijn corporaties genoodzaakt te schrappen in investeringen in nieuwbouw en onderhoud. Dit bespaart corporaties in de toekomst waarschijnlijk ook 6 miljard. Samengevat: in 2012 ging er 18 miljard van het vermogen af en in 2013 leveren twee maatregelen weer 12 miljard op. Per saldo is het effect 6 miljard verlies.

    Klappen 

    Als corporaties de consequenties van huurverhoging niet zouden inrekenen en het reduceren van investeringen en onderhoud niet zouden doorvoeren, dan zou de solvabiliteit (het vermogen om klappen op te vangen) volgens het rapport Sectorbeeld op een absoluut minimum zijn uitgekomen. Een corporatie moet garant staan voor een 'leven lang' deugdelijke verhuur aan haar doelgroep en dus niet balanceren op een absoluut minimum. Is iemand het hiermee oneens? De schrijver van het alom overgenomen persbericht was dit even vergeten.

    Dat organisaties als de Woonbond desondanks hun schande uitspreken over de corporaties kunnen we begrijpen. Zij dragen de acute belangen van hun achterban uit. Dat betekent: 'nu minder huur betalen'. Je kunt je daarbij afvragen of je op lange termijn goed af bent met een huisbaas die daarmee in financiële problemen komt, omdat die ook 1,7 miljard aan het Rijk moet overmaken.

    Vermogen 

    Corporaties zijn door hun bijgestelde boekhouding écht niet 12 miljard rijker geworden. Op papier is de waarde van het bezit, en daarmee het vermogen, meer waard geworden. Helaas hebben we hierdoor geen cent meer in kas dan vorige week of vorig jaar. Om dit aan te tonen heb ik eigenhandig een test ontwikkeld. Pak uw portemonnee en tel de waarde van het papiergeld op (het kleingeld doet dit keer niet mee). Onthoud dit bedrag! Steek uw portemonnee weer terug in de achterzak. Loop naar boven, open het slaapkamerraam (bij een gelijkvloerse woning volstaat het keukenraam) en scandeer door de straat: 'mijn woning is € iz.000,- meer waard geworden!' Maak hierbij een klein sprongetje van geluk. Pas wel op, een ongeluk zit immers in een klein hoekje! Pak nu uw portemonnee en tel opnieuw de briefjes. Kijk verbaasd rond, neig naar lichte paniek. Zucht. Als u deze test foutloos heeft doorlopen zult u namelijk zien dat u helaas geen euro extra te besteden heeft. Kijk. Zo zit het dus.

    Ben Broxterman is directeur van Woningbouwvereniging Anna PauIowna. 



    NHD







    1 reacties :

    Anoniem zei

    Misschien de CAO voor werknemers van woningcorporaties eens aanpassen en marktconforme salarissen gaan betalen. Huidige salarissen liggen in de hele sector over het algemeen op een hoog niveau. Als eerste stap om zelf meer cash over te houden.

    Een reactie posten