Nieuwe molen te dicht bij huis

Datum:
  • woensdag 19 november 2014
  • in
  • Categorie: ,
  • LAMBERTSCHAAG -  Medemblikker in verzet tegen vernieuwing windparkje langs A7



    Door Connie Vertegaal - 19-11-2014

    Nuon heeft een vergunning om het windparkje van zes turbines langs de A7 bij Lambertschaag te vervangen. Medemblikkers Bart en Ineke Theeuwes maken bezwaar. De noordelijkste molen staat te dicht bij de woning aan de Mijnsherenweg, eigendom van Ineke Theeuwes. Het echtpaar wil daar gaan wonen.

    De afstand tussen de molen en de woning is 385 meter. ,,Toen ze geplaatst werden, mocht dit, maar nu moet er minstens vijfhonderd meter tussen een molen en de dichtstbijzijnde bebouwing zitten’’, zegt Theeuwes.

    De Medemblikker vermoedt dat Nuon gebruik wil maken van de Rijkssubsidieregeling SDE (Subsidie Duurzame Energie), waarover minister Kamp deze week heeft toegegeven dat die verkeerd wordt gebruikt. De pot is bedoeld voor nieuwe windmolens maar wordt gebruikt om bestaande parken, die nog lang niet afgeschreven zijn, te vervangen. Theeuwes: ,,Deze molens staan er nog geen tien jaar, dus ze kunnen nog jaren mee. Dit is pure kapitaalsvernietiging.’’

    Theewes denkt dat het hele parkje er niet had mogen komen als de molens er nu nog niet zouden staan. ,,Want het ligt ook te dicht bij een vrij nieuw natuurgebied: de waterberging bij Twisk. Langs de dijk komt een ecologische zone. Vogels vliegen tussen de windmolens door, het gaat natuurlijk negen van de tien keer goed, maar er zullen ook slachtoffers vallen.’’ Omdat Nuon al een vergunning heeft voor de molens, hebben B en W de nieuwe vergunning afgegeven zonder dat de gemeenteraad eraan te pas kwam.

    Theeuwes: ,,Maar het kan toch niet zo zijn dat dit telkens wordt vernieuwd. Dan zitten wij niet twintig, maar dertig jaar of misschien nog veel langer tegen die molens aan te kijken.’’

    Raadslid Siem Zeilemaker (PWF) wil dat wethouder Hans Tigges opheldering geeft over het vernieuwen van de turbines. ,,Als de regels en omstandigheden veranderen, kunnen wij niet klakkeloos die vergunning verlenen, lijkt mij.’’

    NHD









    1 reacties :

    Anoniem zei

    Als het dakkapelletje van een bewoner waar in Nederland dan ook een decimeter te breed of te hoog is, ondanks dat niemand er last van heeft, moet het worden afgebroken als overijverige ambtenaren dat hebben vastgesteld, vaak ook nog vergezeld als stok achter de deur van een forse dwangsom.
    Als er overal in strijd met de wet windmolen(parken) verrijzen dan is het geen enkel probleem en wordt diezelfde wet door de wetgevende macht opeens 180 graden anders uitgelegd. Merkwaardig dat dit allemaal kan in wat ze noemen een "Rechtstaat".
    Wie echter de berichten in de media over corruptie/omkoping bij politie en OM en rechterlijke macht volgt zal geconstateerd hebben dat Nederland alleen nog in naam een Rechtstaat is, maar het allang niet meer is.(Joris Demmink????).

    Een reactie posten