Gasunie maakt zich geen zorgen over turbines langs Noordhollands Kanaal

Datum:
  • dinsdag 28 oktober 2014
  • in
  • Categorie: , ,
  • Hollands Kroon - BREEZAND - De turbines bevinden zich op zo’n dertig meter afstand van de leidingen.


    Door Martijn Gijsbertsen - 28-10-2014

    Gasunie maakt zich geen zorgen over de vervanging van zeven windmolens tussen Breezand en
    ’t Zand, vlakbij twee gasleidingen in het Noordhollands Kanaal. De turbines bevinden zich op zo’n dertig meter afstand van de leidingen, die over een lengte van 2,5 kilometer parallel aan de windmolens liggen.

    Ruim tien jaar geleden bij eerdere vervanging van turbines in hetzelfde windpark Westeinde uitte Gasunie nog wel bezwaren.

    ,,Het had onze voorkeur gehad als de afstand tussen onze leidingen en de nieuwe turbines groter was geworden’’, laat Ria Gorter namens Gasunie weten.

     ,,De vervanging past binnen het bestemmingsplan, betreft geen nieuwe planologische procedure, dus is er ook geen inspraakronde geweest.’’

    Risicoprofiel

     Zij hecht eraan te melden dat de toekomstige turbines een ’lager risicoprofiel’ hebben dan de huidige en de situatie ter plekke dus veiliger wordt. 

    ,,De bouwwerkzaamheden tijdens de vervanging zien wij niet als risicovol. Daarover worden afspraken gemaakt. En als het nodig is worden er maatregelen voor getroffen.’’

    De gasleidingen in het Noordhollands Kanaal lopen van Balgzand naar Wieringerwaard en liggen op zo’n tien meter onder de kanaalbodem. Een leiding kent een druk van circa veertig bar, de andere van 67 bar.

    Eerder had de PVV-fractie in Provinciale Staten kritiek op het particuliere miljoenenproject, omdat volgens die partij explosiegevaar op de loer zou liggen wanneer de turbines door storm of andere oorzaken zouden kunnen bezwijken.

    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten