Ctgb legt beperkende voorwaarden op aan gebruik metam-natrium

Datum:
  • zaterdag 30 augustus 2014
  • in
  • Categorie: , , ,
  • De betreffende middelen kunnen veilig worden gebruikt met aanvullende, strikte voorwaarden.


    25/08/2014  

    Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) stelt vanaf 25 augustus beperkende voorwaarden aan het gebruik van middelen op basis van metam- natrium. 

    Met deze nieuwe aanvullende voorwaarden wordt voldaan aan het beschermingsniveau voor omwonenden en in het bijzonder die voor kinderen.

    Naar aanleiding van de schorsing van 28 mei 2014 van de toelating van de metam-natrium houdende gewasbeschermingsmiddelen, heeft de toelatinghouder nieuwe wetenschappelijke informatie aangeleverd. Daarnaast heeft de toelatinghouder, vanwege een herregistratie, dezelfde informatie aangeleverd aan de Belgische toelatingsautoriteit. De beoordeling van de gegevens heeft dan ook in nauwe samenspraak met België plaatsgevonden.

    Hieruit blijkt dat de betreffende middelen veilig kunnen worden gebruikt met aanvullende, strikte voorwaarden; namelijk:

    Een onbehandelde bufferzone van 150 meter tussen behandeld perceel en de kadastrale grens van woningen en overige verblijfsplaatsen waar mensen langere tijd verblijven, zoals winkels, scholen, bedrijven en kantoren; 

    Afdekking van het perceel direct na behandeling voor minstens 14 dagen met virtually impermeable film (VIF); 

    Inbrengen op tenminste 20 centimeter diepte; 

    Maximaal te behandelen areaal van 1 hectare, met minimaal 150 meter afstand tussen behandelde velden. 

    Met deze beperkende voorwaarden zijn geen risico’s te verwachten voor omwonenden of in het bijzonder voor omwonende kinderen. Bij het bepalen van deze grens is rekening gehouden met het feit dat de verspreiding van metam-natrium afhankelijk is van diverse factoren, zoals de weerscondities tijdens en na gebruik.

    Bron: Ctgb, 25/08/14 & AgriHolland Nieuws

    http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=162072

    1 reacties :

    Anoniem zei

    En wie gaat controleren of aan de voorwaardes zoals ze worden gesteld, voldaan worden?
    Toch niet de Milieudienst mogen we hopen want dan gaat het op de oude voet verder. Die instelling( RUD heet het tegenwoordig geloof ik) had al lang opgeheven moeten worden, die wordt louter en alleen in stand gehouden (door de politiek) om de illegale praktijken van onze bestuurders(en hun vrienden) met de mantel der liefde te bedekken en zo nodig de rechter op het verkeerde been te zetten.

    Een reactie posten