Vervolg op Hooijmaijers

Datum:
  • dinsdag 22 juli 2014
  • in
  • Categorie: ,
  • Haarlem - Hoger beroep ex-gedeputeerde morgen van start * Na veroordeling tot drie jaar celstraf * Politicus spreekt van 'complot' * Begin met regiezitting 


    Roel van Leeuwen 

    'Een rechterlijke dwaling', zo oordeelde oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers over het vonnis van de Haarlemse rechtbank dat eind vorig jaar tegen hem was uitgesproken. De voormalige VVD-coryfee hangt een celstraf van drie jaar boven het hoofd. Morgen begint in Amsterdam het hoger beroep in de geruchtmakende zaak.

    1. Waar draaide het ook alweer om in deze zaak?

    De 'Zaak Oranje, zoals deze officieel wordt aangeduid, draait om Ton Hooijmaijers, oud-wethouder van Amsterdam, oud-Statenlid en (sinds 2009) oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Hij wordt verdacht van corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij zou zich hebben laten betalen door bedrijven, waarna hij zijn invloed als gedeputeerde aanwendde om zaken te regelen waar de bedrijven dan weer van konden profiteren. Hooijmaijers zou bovendien via een bevriende makelaar valse facturen hebben ingediend om zijn werkzaamheden te maskeren, waarna het geld vervolgens terechtkwam bij het bedrijf dat op naam van zijn vrouw stond.

    2. Wat was het oordeel van de rechter? 

    Het openbaar ministerie eiste vier jaar celstraf tegen Hooijmaijers, de rechter hield het op drie jaar. Volgens de rechtbank staat vast dat Hooijmaijers bedrijven tegen betaling van in totaal honderdduizenden euro's bleef adviseren, terwijl hij dat niet meer mocht doen toen hij wethouder en gedeputeerde was. In sommige zaken achtte de rechter bewezen dat hij zijn invloed als gedeputeerde rechtstreeks heeft aangewend, in andere zaken - waar de provincie niet over ging - had Hooijmaijers zijn grote invloed (hij ging ook over financiën) kunnen aanwenden. Omdat niet alles kon worden bewezen en de zaak een grote impact heeft gehad op zijn gezin, werd geen vier, maar drie jaar celstraf opgelegd.

    Zijn vrouw werd vrijgesproken en de bevriende makelaar kwam er vanaf met een taakstraf van 180 uur.

    3. Wat maakt deze zaak uniek?

    De lijst met corrupte politici in Nederland is omvangrijk, maar politieke kopstukken belanden hier zelden in de cel en zeker niet drie jaar. In de Zaak Oranje is echt alles uit de kast gehaald om bewijzen te verzamelen tegen Hooijmaijers. Hij werd afgeluisterd in cafés, restaurants en op terrassen, zijn telefoons werden getapt, er is onderzoek gedaan naar zijn verkeersgegevens en ook bij de provincie, de gemeente Amsterdam en bij de banken werden er gegevens over hem opgevraagd.

    4. Wat vindt Hooijmaijers er zelf van? 

    Volgens de oud-politicus is hij slachtoffer van een complot. Van een politieke afrekening die het gevolg zou zijn van zijn besluit om - tegen de zin in van oud-minister Wouter Bos - namens de provincie Noord-Holland te proberen zelfstandig miljoenen euro's terug te halen bij de IJslandse Landsbanki. Hij sprak van een 'rechtelijke dwaling'. „Zo ging dat indertijd ook bij Lucia de B. Maar uiteindelijk komt er gerechtigheid. Ongelooflijk dat je kan worden veroordeeld voor iets dat niet is gebeurd", stelde hij.

    5. Hoe gaat de zaak nu verder? 

    Ruim een half jaar na het vonnis van de Haarlemse rechtbank, krijgt de zaak morgen een vervolg. Dan dient in het Paleis van Justitie op ijdock in Amsterdam een regiezitting. Dan wordt vastgesteld welk nader onderzoek de pártijen nog willen doen alvorens de zaak in hoger beroep inhoudelijk ter zitting wordt behandeld. Hoogstwaarschijnlijk vindt de echte behandeling pas eind dit jaar plaats.

    NHD



    1 reacties :

    Anoniem zei

    Bij rovende en stelende politici is er altijd sprake van een rechterlijke dwaling, althans volgens de daders, maar Hooymaijers heeft wel enigszins gelijk want ze hadden zijn ex-collega’s ook wel kunnen oppakken, want het kan niet anders of die hebben er ook van geweten en zijn misschien wel medeplichtig.

    Een reactie posten