Nog vaak veel mis bij huisvesten buitenlandse arbeiders in Noordkop

Datum:
  • maandag 14 juli 2014
  • in
  • Categorie: , ,
  • NOORDKOP - 13-7-2014  -  Van de in totaal 99 bezochte huisvestinglocaties van arbeidsmigranten in de Noordkop bleek de helft niet in orde te zijn.


     Door Mike Deutekom 

    Dat is de uitkomst van de wekelijkse controles die sinds februari 2013 zijn uitgevoerd door het interventieteam Kompas Noordkop. ,,Denk aan teveel mensen in een woning, een niet brandveilige omgeving of een horecabestemming op een pand waar mensen wonen’’, vertelt projectleider Loek Punt. ,,Daar staat tegenover dat de huisvesting wel behoorlijk is verbeterd en dat er minder excessen zijn: we hebben drie keer moeten ontruimen.’’

    Controleurs bezochten in totaal 865 slaapplaatsen op 99 adressen, verdeeld over de vier deelnemende gemeenten: Den Helder (159), Hollands Kroon (352), Schagen (198) en Heerhugowaard (156).

    Uitbuiten

    Uitbuiting blijkt ook nog aan de orde van de dag te zijn. Van de 665 (567 met Poolse nationaliteit) arbeiders werden er 94 onder het minimumloon uitbetaald. Daarnaast is er regelmatig sprake van zwart uitbetaalde arbeidsmigranten, zonder dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. En bleken 46 arbeiders geen burgerservicenummer te hebben en liefst 323 arbeiders waren niet ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie.

     Het project loopt nog tot het einde van dit jaar. Daarna stopt Kompas en gaan de gemeenten zelf verder met de werkzaamheden.

    NHD





    0 reacties :

    Een reactie posten